Dostupni linkovi

Slovenija dobila novu Vladu premijera Goloba


Novi premijer Slovenije Robert Golob u Skupštini 25. maja 2022.

Slovenački parlament je u sredu, 1. juna, ubedljivom većinom potvrdio ministre u novoj vladi premijera Roberta Goloba, čime je ona započela svoj mandat.

Za Vladu sastavljenu od 17 ministara i ministarki glasala su posle višesatne rasprave 53 poslanika iz triju stranaka Golobove vladajuće koalicije.

Protiv je bilo 28 poslanika iz Slovenačke demokratske stranke ;dosadašnjeg premijera Janeza Janše, te iz demohrišćanske Nove Slovenije, stranke koja je bila u dosadašnjoj vladajućoj koaliciji.

Golob je u govoru na početku sednice naglasio da je njegova vlada dobro sastavljena kombinacija iskusnih političara i stručnjaka za pojedina područja, da će odmah početi raditi na prioritetima zacrtanim koalicionim ugovorom, te da će građani na takvu vladu uskoro moći biti ponosni.

Uz ministre iz Golobove stranke Pokret sloboda koja je na izborima osvojila najviše glasova, u nju su ušli i ministri iz dve koalicione stranke Socijalnih demokrata i stranke Levica.

Golob je prilikom predstavljanja svoje ekipe kazao da ne očekuje uobičajenih 100 dana mira za novu vladu i da će ona odmah početi da radi i da bude operativna, što je potrebno s obzirom na domaće izazove i situaciju u svetu.

To je 13. slovenačka vlada od stecanja državne samostalnosti i jedna od najbrže sastavljenih posle parlamentarnih izbora koji su ove godine održani 24. aprila.

XS
SM
MD
LG