Dostupni linkovi

Slovenija pred potpunim otvaranjem


Ljubljana, maj 2021
Ljubljana, maj 2021

U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđene samo 83 nove zaraze koronavirusom, uz rekordno nizak postotak pozitivnih testova, pa vlada najavljuje da će od 1. lipnja, kad se očekuje ulazak u "zelenu" fazu epidemije, ukinuti i najveći dio preostalih restrikcija.

S 1.405 testova potvrđene su 83 zaraze, odnosno 5,9 posto, u bolnicama je trenutno 316 oboljelih, aktivnih slučajeva zaraze je trenutno 5539, objavila je vlada.

Sve manji je i broj umrlih od posljedica Covida-19. U zadnja 24 sata zabilježen je samo jedan smrtni slučaj među oboljelima, a ukupan broj smrtnih ishoda od lanjskog početka epidemije sada iznosi 4335.

Sedmodnevni prosjek dnevnih zaraza trenutno iznosi 333, a da bi se prešlo u zelenu fazu, taj prosjek mora pasti ispod 300.Očekuje se da će se to dogoditi još ovaj tjedan, a vlada je najavila da će sa 1. lipnja uvesti novo ublažavanje restriktivnih mjera, uz održavanje onih najosnovnijih.

O poboljšanju epidemiološke situacije u Sloveniji govori i to da je manje od 100 novih zaraza u jednom danu zabilježeno 4. listopada prošle godine, kad je postotak pozitivnih nalaza među testiranima bio 7,33 posto.

U ponedjeljak je otpočelo i dobrovoljno testiranje na koronavirus učenika srednjih škola. Oni se brzim antigenskim testovima testiraju kod kuće, što će se obavljati jednom tjedno, a u prosjeku se u tu akciju uključila trećina učenika, javljaju slovenski mediji.

Prema novim podacima vlade, do sada je s barem jednom dozom cjepiva cijepljeno 36,5 posto stanovništva, od čega ih je više od polovice cijepljeno cjepivom Pfizer-BioNTech. Obje doze cjepiva dobilo je do sada 19,4 posto populacije, dok je skoro 242 tisuća ljudi od početka epidemije bilo zaraženo koronavirusom, zbog čega se dobar dio njih smatra zaštićenima.

XS
SM
MD
LG