Dostupni linkovi

Slovenački ministar žali zbog odlaganja obaveznog vakcinisanja državnih službenika


Protesti u LJubljani protiv restriktivnih mera u cilju suzbijanja korona virusa, 29. septembar 2021.

Ministar za javnu upravu Slovenije Boštjan Koritnik rekao je da žali zbog toga što je Ustavni sud privremeno suspendovao odluku Vlade o obaveznom vakcinisanju državnih službenika, ali da će poštovati suspenziju.

"Žalim zbog takve odluke, ali poštujem Ustavni sud i apsolutno ću poštovati suspenziju", rekao je Koritnik na konferenciji za novinare.

On je ponovio da je namera Vlade bila da tom merom obezbedi zdravlje zaposlenih i normalnu radnu atmosferu i funkcionisanje državnog aparata, a ne da uvodi "prisilno" vakcinisanje ili otpuštati zaposlene, kako smatraju sindikati.

On je napomenuo da ustavne sudije nisu poništili odluku Vlade, niti je ukinuli, te da zato neće komentarisati, niti nastupati u javnosti u vezi sa tom temom sve dok ne donesu konačnu odluku, prenose domaći mediji.

Koritnik je upozorio da je epidemiološka situacija u Slovenija trenutno nezavidna, kao i na društvenu i političku atmosferu u kojoj, prema njegovoj oceni, "antivakseri postaju medijski heroji", dok u isto vreme članovi Vlade i protivepidemijskog štaba i njihove porodice dobijaju pretnje o kojima mediji ne izveštavaju.

Ustavni sud je u četvrtak dan pre početka primene privremeno suspendovao odluku Vlade Slovenije o obaveznom vakcinisanju državnih službenika.

Sindikati zaposlenih zatražili su ocenu ustavnosti vladine mere prema kojoj su zaposleni u državnoj upravi najkasnije do 1. novembra morali primiti potrebne doze vakcina protiv virusa korona da bi mogli raditi u službenim prostorijama, a u suprotnom bi im u krajnjem slučaju mogao biti uručen otkaz.

Ustavni sud je ocenio da bi odluka mogla izazvati otkazivanje ugovora o radu.

"To bi značilo ne samo pogoršanje položaja zaposlenih, nego bi ugrozilo njihova prava iz radnog odnosa", naveo je Sud u obrazloženju.

Suspendovanom odlukom, koja je naišla na negativne kritike javnosti, bilo bi obuhvaćeno oko 130.000 ljudi koji su do 1. oktobra morali dobiti barem prvu dozu vakcine, a do 1. novembra drugu da bi mogli raditi.

Vlada je ovu odluku vremenom nameravala da proširi na druge kategorije stanovništva kako bi broj vakcinisanih dostigao 70 odsto populacije.

Budući da se do konačne odluke Ustavnog suda odluka Vlade neće primenjivati, zaposleni u državnoj upravi će i dalje zdravstveni status moći da dokazuju negativnim testom na virus korona.

U Sloveniji je za 24 časa potvrđeno 1.028 novih slučajeva zaraze, uz gotovo svaki peti pozitivni test, a umrlo je još pet obolelih.

I na novoj listi Evropskog centra za kontrolu bolesti Slovenija je jedna od samo dve zemlje koje su i ovog četvrtka u "tamnocrvenoj" epidemiološkoj zoni, prema broju obolelih u odnosu na broj stanovnika.

XS
SM
MD
LG