Dostupni linkovi

Sprečavanje masovne pucnjave u Sloveniji


Specijalna jedinica policije tokom demonstracija u Ljubljani, novembar, 2020.

Policijska uprava Kranj priopćila je u srijedu (28. april) da su slovenska i američka tijela za provođenje zakona spriječila planiranu masovnu pucnjavu u javnim institucijama u sjeverozapadnoj slovenskoj regiji Gorenjska. Osoba za koju se sumnja da je planirala počiniti napade na javne institucije je privedena.

Nakon što su se jučer na slovenskim medijima pojavile informacije da je u regiji bila planirana masovna pucnjava, policija u Kranju iznijela je zvanične detalje u vezi s akcijom.

Primož Donoša, šef kriminalističke policije u Kranju, rekao je da je odrasla osoba osumnjičena za ilegalnu proizvodnju ili prodaju vatrenog oružja ili eksploziva privedena istražnom sucu. Naglasio je da je vatreno oružje zaplijenjeno, javila je Slovenska novinska agencija.

U istrazi, koja je obuhvaćala široke mjere, utvrđeno je da je osumnjičeni, slovenski državljanin, pokušao poštom dobiti dva komada vatrenog oružja i streljiva iz Sjedinjenih Američkih Država.

Osumnjičenik je naručio poluautomatski pištolj Glock i automatsku pušku Remington, s oba komada vatrenog oružja "skrivena i zapakirana u mikrovalnu pećnicu", a za vatreno oružje platio 5.000 eura.

Pošiljku naručenu putem „dark weba“ presrele su američke vlasti koje su slovensku policiju obavijestile da je vatreno oružje zaplijenjeno, rekao je Donoša, dodajući da se sve to dogodilo ovog mjeseca.

Nakon obavijesti, slovenska kriminalistička policija pokrenula je istragu i ušla u trag osobi koja je naručila vatreno oružje. To nije bilo preteško jer je osumnjičenik naručio vatreno oružje kao pojedinac na kućnu adresu.

Planirana pucnjava u javnim institucijama

Utvrđeno je da je postojala namjera da se vatreno oružje koristi za masovnu pucnjavu u javnoj ustanovi, a postoje naznake da bi se mogle ciljati još neke slučajne žrtve i još dvije javne institucije.

Prema policiji, navodni motiv je osveta osumnjičenog prema njemu poznatim osobama, iako do sada nisu utvrđene nikakve posebne veze između osumnjičenog i potencijalnih žrtava.

Svi do sada prikupljeni dokazi ukazuju na to da je osumnjičenik, kojeg je specijalna policijska jedinica uhapsila kod kuće, djelovao sam. Surađivao je u istrazi i nije prethodno imao kaznenu evidenciju.

Osumnjičenik se nije opirao hapšenju, a tokom kućne pretrage policijski službenici kriminalističke policije pronašli su dokaze o sumnjivim kaznenim djelima ilegalne proizvodnje ili prodaje vatrenog oružja ili eksploziva te dokaze o pokušaju ubojstva.

Za prve je u Sloveniji predviđena zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina, a za druge do doživotnog zatvora u slučaju višestrukih žrtava.

Policija je također rekla da se provode aktivnosti na zaštiti potencijalnih žrtava i ciljanih institucija.

Prema Matjažu Jerkiču, pomoćniku ravnatelja Odjela kriminalističke policije u Generalnoj policijskoj upravi, ovo je prvi slučaj takve vrste u Sloveniji.

Policija nije objavila ime osumnjičenog, a nije potvrdila ni neslužbene informacije iz medija da je riječ o srednjoškolcu s područja Kranja koji je imao problema u školi.

Uzrast osumnjičenog nije otkriven, a policija je samo rekla da je osumnjičeni punoljetan. Nisu otkrili ni da li je još neko osumnjičen osim jedne osobe.

"Postoje različiti čimbenici koji utječu na odluku počinitelja da izvrši takve napade. Najčešće su to različita psihopatološka stanja ili osveta nad pojedincima ili zajednicom", rekao je Jerkič.

U Slovniji u prošlosti nisu zabilježeni slučajevi masovne pucnjave, kao ni teroristički napadi.

Prije dvije godine, policija u Sloveniji istraživala je tzv. štajersku gardu, kako se naziva grupa slovenskih ultradesničara, nakon što je ova grupa objavila na društvenim mrežama fotografije i videa okupljanja na nepoznatoj lokaciji pri čemu oko 50 maskiranih ljudi drži oružje.

Vođe ove grupe koji nije maskiran na snimcima je Andrej Šiško koji je bio kandidat na predsjedničkim izborima u Sloveniji 2017. godine i koji je, kako sam kaže, vođa grupe Štajerska garda, nazvane po sjeverozapadnom regionu Slovenije.

Ova grupa broji, kako je Šiško rekao Reutersu, "nekoliko stotina ljudi", a riječ je "o dobrovoljcima koji će osigurati mir i red ako to bude potrebno".

Garda je i dalje pod policijskim nadzorom.

Slovenačka paravojska protiv migranata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

XS
SM
MD
LG