Dostupni linkovi

Slovenija uklanja žičanu ogradu na granici sa Hrvatskom


Žičana ograda na graničnom prelazu između Slovenije i Hrvatske.
Žičana ograda na graničnom prelazu između Slovenije i Hrvatske.

Premijer Slovenije Robert Golob najavio je 15. juna da će ta zemlja ukloniti žičanu ogradu na granici sa Hrvatskom jer je nehuman i nije ispunila svoju svrhu.

Tokom migrantske krize u Evropi 2015. i 2016. godine, tokom koje je više od pola miliona izbeglica i migranata prešlo u Sloveniju na putu ka Italiji ili Austriji, Slovenija je podigla oko 200 kilometara žičane ograde duž trećine njene granice sa Hrvatskom.

"Žicana ograda nije služila svojoj svrsi da obeshrabri bilo koga da pokuša da pređe našu granicu", rekao je Golob novinarima, dodajući da je uklanjanje ograde bilo jedno od obećanja njegove liberalne stranke Pokret Sloboda uoči aprilskih izbora.

"Istrajavamo u najavi da ćemo je ukloniti. Policija radi operativni plan za skidanje ograde i žice kojim će se odrediti gde ćemo s time najpre početi i kad će konačno biti skinuta", kazao je Golob nakon sednice vlade, odgovarajući na pitanja novinara.

Na aprilskim izborima Golobov Pokret Sloboda osvojio je podršku od 35,5 odsto, pobedivši antimigrantsku Slovenačku demokratsku stranku dotadašnjeg premijera Janeza Janše koja se zalagala za podizanje ograde, kao i za druge mere za sprečavanje ulaska migranata u zemlju Evropske unije.

Golob je rekao da je broj ilegalnih prelazaka u porastu tokom prvih pet meseci ove godine, bez obzira na ogradu koja bi, kako je upozorio, mogla samo da ugrozi živote migranata.

Zaboravljeni na granici Srbije i Mađarske
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00

Organizacije za ljudska prava i policija upozorili su da, zbog ograde, mnogi migranti koriste opasnije rute za prelazak granice.

Golob je takođe rekao da su uslovi u centrima za azil trenutno "veoma loši" i najavio mere za njihovo poboljšanje i ubrzanje procedure za regulisanje statusa migranta koji prelaze Sredozemno more, kao i izbeglica iz Ukrajine.

XS
SM
MD
LG