Dostupni linkovi

Slovenija uvodi nova pravila za karantin


Redovi za testitanje u glavnom gradu Slovenije, Ljubljani, 22. decembar 2021.

U Sloveniji je u poslednja 24 sata potvrđeno 8.588 novozaraženih korona virusom, što je novi rekord u dnevnim infekcijama od početka epidemije, a vlada je ponovo promenila pravila o karantinu, kako bi se ublažilo stanje u osnovnim delatnostima u kojima je veći broj izolacija zbog rizičnih kontakata.

Nova pravila stupaju na snagu od srede, 19. januara, a vrede za područje zdravstva, obrazovanja i socijalnih ustanova.

Školski razredi tako će ubuduće u karantin odlaziti tek nakon što se u razdoblju od 14 dana zaraza pokaže kod 30 odsto učenika, dok će se oni koji su bili u rizičnom kontaktu morati tokom sedam dana svakodnevno testirati na korona virus, prenosi agencija Beta.

U karantin nakon rizičnog kontakta neće morati zaposleni u zdravstvu, socijalnim ustanovama i obrazovanju, nego će umesto toga sedam dana zaredom morati da se testiraju, a preporučeno im je i korišćenje zaštitnih maski tipa FFP2.

"Nijedno rešenje nije idealno, a ovo je kompromis i nadajmo se da će ovo rešenje delovati", kazala je za slovenačke medije epidemiologinja Mateja Logar, koja vodi vladin stručni savet za COVID-19, nakon što nije prihvaćen raniji predlog da se karantin skrati na pet dana.

Kako prenose slovenački mediji, projekcije govore da će vrhunac ovog talasa epidemije koji podstiče omikron varijanta virusa biti krajem januara ili početkom februara.

Smatra se da bi idućih dana broj dnevnih zaraza mogao premašiti i 10.000, prenose slovenački mediji.

Slovenija je, prema podacima univerziteta Johns Hopkins, od početka pandemije registrovano preko pola miliona zaraženih, a preminulo je više od pet hiljada ljudi. Potpuno je vakcinisano 57, 64 odsto stanovništva.

XS
SM
MD
LG