Dostupni linkovi

Na granici Slovenije i Hrvatske policajci iz Estonije, Litvanije i Poljske


Detalj sa graničnog prelaza Bregana, između Hrvatske i Slovenije

Od ponedeljka će 21 policajac iz Estonije, Litvanije i Poljske učestvovati u patroliranju sa slovenačkom policijom na šengenskoj granici sa Hrvatskom, saopštilo je u petak (7. maja) slovenačko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Slovenački ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs i direktor policije Anton Olaj dočekali su u petak u Novom Mestu, čija je policijska uprava nadležna za granični sektor, pet estonskih, šest litvanskih i 10 poljskih policajaca, prenela je Hina.

Prema navodima policije, takve mešovite policijske patrole sa stranim policajcima delovaće na čuvanje šengenske granice u skladu sa slovenačkim zakonom, na osnovu bilateralnih memoranduma o policijskoj saradnji zaključenih sa članicama EU, koje je već potvrdila slovenačka vlada.

Još uvek nije poznato da li je Slovenija zaključila slične memorandume sa nekom od susednih zemalja Evropske unije i Šengena, kako je najavio ministar Hojs.

On je dao takvu inicijativu zbog očekivanja da će se, sa lepim vremenom i olakšavanjem međunarodnog saobraćaja posle završetka epidemije kovida-19, pojačati ilegalne migracije prema Sloveniji.

Kako su početkom aprila naveli iz Vlade Slovenije, ta država se opet našla pred migracijskim pritiskom i nezakonitim prelazima državne granice.

Takvi prelasci, naveli su, se ne smanjuju uprkos naporima slovenačke policije i njenog delovanja na granici s Hrvatskom, koja je i vanjska granica Šengena, i odgovor na to su mešovite policijske patrole u kojima bi uz slovenačke bili i policajci drugih država članica EU.

XS
SM
MD
LG