Dostupni linkovi

EU zabrinuta za slobodu medija u Sloveniji


Slovenački premijer Janez Janša
Slovenački premijer Janez Janša

Evropska unija izrazila je zabrinutost za slobodu medija u Sloveniji nakon što je direktor slovenačke novinske agencije STA podneo ostavku jer nije hteo da potpiše novi ugovor o finansiranju agencije koji je ponudila vlada.

Direktor STA Bojan Veselinović podneo je ostavku rekavši da bi novi ugovor naneo štetu agenciji.

"Nikada neću učestvovati u gaženju novinarske autonomije", rekao je on u saopštenju.

Prema Evropskoj komisiji (EK), Vlada ove godine nije uplatila ništa agenciji.

Slovenački premijer Janez Janša, čija zemlja trenutno predsedava EU, insistira da je većina slovenačkih medija suviše kritična prema njemu, ali je u julu rekao da će pitanje finansiranja biti rešeno ove jeseni.

"Žao nam je i sa zabrinutošću pratimo najnovije pogoršanje situacije", rekao je novinarima portparol Evropske komisije Kristijan Vigand (Christian Wigand).

On je rekao da je EK "u više navrata izrazila ozbiljnu zabrinutost" u vezi vladine obaveze da obezbedi finansiranje i nezavisnost STA.

Pozvao je slovenačke vlasti, da "preduzmu odlučne mere kako bi zaustavile i preokrenule trenutne trendove".

Potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova je prošle nedelje ;pozvala slovenačke vlasti da što pre reše pitanje finansiranja STA, kojoj vlada Janeza Janše od početka godine blokira isplatu sredstava za njen rad.

Ona je uputila pismo slovenačkom ministru kulture u kojem je navela ;da je nedavno i slovenački vrhovni sud potvrdio da je vlada dužna da isplaćuje sredstva za rad javne agencije, bez obzira na zaplete oko potpisivanja novog ugovora za ovu godinu.

XS
SM
MD
LG