Dostupni linkovi

Slovačka druga država EU koja daje vakcine Sputnik V


Čovjek prima vakcinu Sputnik V u slovačkom gradu Žilini
Čovjek prima vakcinu Sputnik V u slovačkom gradu Žilini

Slovačka je postala druga zemlja Evropske unije koja je počela davati rusku vakcinu Sputnik V protiv korona virusa, javlja AP. Slovačka ima na raspolaganju 200.000 doza vakcine Sputnik V i odobrila je upotrebu 26. maja. Do sada se oko 5.000 građana registrovalo za primanje dvije doze ove vakcine.

Mađarska je bila prva država EU koja je koristila Sputnik V, koja nema odobrenje Evropske agencije za lijekove. Tajni dogovor o kupovini 2 miliona doza vakcina Sputnjika V, koji je organizovao tadašnji premijer Igor Matović, pokrenuo je političku krizu u martu koja je rezultirala padom slovačke vlade.

Slovačka još ima na raspolaganju vakcine kompanije Pfizer/BionTech, Moderna i AstraZeneca, a također će koristiti Johnson & Johnson. Sve te vakcine odobrila je EMA. Sputnik V daje se osobama od 18 do 60 godina i dostupan je u osam centara za vakcinaciju u ovoj zemlji koja ima 5,4 miliona stanovnika.

Prema podacima stranice Our world in data, u Slovačkoj je do sada dato 2,77 miliona doza vakcina. Potpuno je vakcinisano 952.000 građana, odnosno 17,5 posto populacije.

XS
SM
MD
LG