Dostupni linkovi

Slovačka poslala Ukrajini sistem protivvazdušne odbrane S-300


Sistem S-300 u blizini Kijeva (arhivska fotografija)
Sistem S-300 u blizini Kijeva (arhivska fotografija)

Slovački premijer Eduard Heger izjavio je u petak da je ova zemlja-članica Evropske unije (EU) dala Ukrajini sistem protivvazdušne odbrane S-300, dodajući da to ne znači da se Slovačka pridružila sukobu sa Rusijom.

„Mogu da potvrdim da je Slovačka donirala Ukrajini PVO sistem S-300, nakon ukrajinskog zahteva za pomoć“, napisao je Heger na Fejsbuku.

„Donacija sistema ne znači da je Slovačka postala deo oružanog sukoba u Ukrajini“, dodao je Heger.


On je dodao da Slovačka obezbeđuje odbrambeni sistem „Ukrajini i njenim nedužnim građanima, verujući da će taj sistem pomoći da se spasu životi što većeg broja nevinih Ukrajinaca”.

Prošlog meseca Bratislava je saopštila da će Ukrajini obezbediti protivvazdušni raketni sistem ruske proizvodnje samo pod uslovom da dobije zamenski sistem kako bi izbegla bezbednosni jaz NATO-a.

Slovački ministar odbrane Jaroslav Nad rekao je u petak da će "zastareli" sistem protivvazdušne odbrane biti zamenjen baterijama "Patriot" u "jasnim jačanju odbrane Slovačke".

"Četvrta baterija sistema ’Patriot’ stiže u Slovačku sledeće nedelje. Dve su obezbedili Nemci, a jednu Holanđani, četvrtu naši američki saveznici", naveo je on na Fejsbuku.

On je kazao i da je Slovačka „bezbedno“ isporučila „zastareli sistem S-300 u Ukrajinu“.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG