Dostupni linkovi

Slovačka odobrila ugovor o vojnoj saradnji sa SAD


Slovački ministar odbrane Jaroslav Nađ i američki državni sekretar Entoni Blinken na ceremoniji potpisivanja vojnog ugovora u Vašingtonu, 3. februar 2022.

Slovački parlament i predsednica Zuzana Čaputova odobrili su 9. februara ugovor o vojnoj saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Ugovor o odbrambenoj saradnji usvojen je sa 79 glasova "za" i 60 "protiv" u parlamentu od 150 mesta, gde je vladajuća većina četiri stranke u koaliciji podržala glasanje dok se opozicija protivila.

Prema ugovoru, vojska SAD može da koristi dve slovačke vazdušne baze Malacki i Sliak na 10 godina dok će Slovačka dobiti 100 miliona dolara od SAD da modernizuje baze.

Sporazum su 3. februara u Vašingtonu potpisali državni sekretar SAD Entoni Blinken i slovački ministsar odbrane Jaroslav Nađ. Danas ga je ratifikovala predsednica

U parlamentu Slovačke se o vojnom ugovoru glasalo u vreme kada se strahuje da bi Rusija mogla da izvrši invaziju na Ukrajinu.

Rusija je nagomilala više od 100.000 trupa blizu svoje granice sa Ukrajinom, negira da planira da napadne tu zemlju. Slovačka se graniči sa Ukrajinom.

Sporazum Slovačke i SAD je podržala vlada premijera Eduarda Hegera, koji je rekao da će se time znatno pojačati slovačka bezbednost.

Više hiljada ljudi protestovalo je 8. februara protiv sporazuma ispred zgrade parlamenta u Bratislavi dok su poslanici raspravljali o njemu.

Sporazumu se protivi opozicija, koja tvrdi da se time ugrožava suverenitet zemlje, omogućuje moguće stalno prisustvo američkih vojnika na slovačkoj teritoriji i potencijalno omogućuje raspoređivanje nuklearnog oružja u Slovačkoj.

Međutim, i slovačka i američka vlada odbacile su te optužbe. U sporazumu se navodi da svako konkretno raspoređivanje američkih snaga traži odobrenje slovačke vlade i parlamenta.

SAD ima sporazume o vojnoj saradnji sa još 23 NATO članice, uključujući Poljsku i Mađarsku. Obe države na istočnom krilu Alijanse graniče se sa Ukrajinom gde je u toku kriza zbog nagomilavanja ruskih trupa.

XS
SM
MD
LG