Dostupni linkovi

Premijer Slovačke tvrdi da nema rata u Kijevu


Robert Fico u Budimpešti, Mađarska, 16. januara 2024.
Robert Fico u Budimpešti, Mađarska, 16. januara 2024.

Premijer Slovačke Robert Fico u utorak je naveo da se život u ukrajinskoj metropoli odvija "potpuno normalno" i da nema rata, dan prije svog prvog sastanka sa ukrajinskim premijerom i samo nekoliko sati nakon što su ruske rakete pale na Kijev.

Fico, koji je preuzeo vlast u oktobru i zaokrenuo smjer slovačke spoljne politike kako bi stao na kraj vojnoj podršci Ukrajini, govorio je na pres-konferenciji na istoku Slovačke, piše Reuters.

On bi se trebao sastati sa ukrajinskim kolegom Denisom Šmihalom u gradu Užgorodu na zapadu Ukrajine.

Novinar je upitao Ficu da li bi bilo prikladno za njega da otputuje u Kijev kako bi bolje shvatio ukrajinski rat sa Rusijom, koji se približava svojoj drugoj godini nakon ruske invazije.

"Postoji sukob koji je lokalizovan", odgovorio je Fico, upitavši: "Zaista vjerujete da postoji rat u Kijevu? Šalite se, molim vas, nadam se da niste ozbiljni. Otiđite tamo i vidjećete da se u gradu odvija normalan život, potpuno normalan život".

Dodao je da je praktičnije da se nađe u Užgorodu, za koji je rekao da ga je ukrajinska strana izabrala nakon što je Fico najprije želio sastanak na zajedničkoj granici dviju zemalja.

Fico je i ranije davao izjave u kojima dominira proruski stav.

Kako je proruski političar pobedio u Slovačkoj?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:19 0:00

Mnogi drugi strani čelnici putovali su u Kijev - vozom, zbog opasnosti od vazdušnih napada - kako bi izrazili svoju podršku Ukrajini.

Od početka rata, 967 vazdušnih sirena se oglasilo u Kijevu, u trajanju od ukupno 1133 sata.

Gradski prevoz bivao je obustavljen tokom takvih uzbuna, a metro i druga podzemna područja služila su kao skloništa.

Vazdušni napadi i uzbune su ponovno narušili jutarnji mir Kijeva u utorak, a zvaničnici navode da je 20 ljudi, uključujući i 13-godišnjeg dječaka, ranjeno.

Barem šest osoba poginulo je u napadima na druge gradove.

I dok je Fico obustavio vojnu pomoć Ukrajini, dopustio je da slovački proizvođači oružja i municije nastave svoju prodaju Ukrajini.

Rekao je da vojna pomoć samo produžuje rat, a da su za mir potrebni kompromisi – uprkos ukrajinskim i stavovima Zapada da će Ukrajina pasti bez zapadne vojne podrške.

Fico je rekao da Ukrajina može da dobije sredstva EU, te je uslovno podržao ukrajinsko članstvo u Uniju, ali je rekao da će da blokira pokušaj zemlje da se pridruži NATO-u.

XS
SM
MD
LG