Dostupni linkovi

Favorit na izborima u Slovačkoj, bivši premijer Fico, želi da ukine pomoć Ukrajini


Robert Fico na skupu u okviru predizborne kampanje u gradu Banovce nad Bebravou, Slovačka, 14. septembra 2023.

Populistički bivši premijer Robert Fico, čija je stranka favorit na prevremenim parlamentarnim izborima u Slovačkoj, planira da ukine vojnu i političku podršku susednoj Ukrajini, direktno se suprotstavljajući Evropskoj uniji i NATO, ukoliko se vrati na vlast.

Fico, koji je bio slovački lider od 2006. do 2010, i zatim ponovo od 2012. do 2018. godine, ima najveće izglede da postane premijer posle izbora 30. septembra. On i njegova levičarska partija Smer vode kampanju na jasnoj proruskoj i antiameričkoj platformi, piše AP, prenosi Glas Amerike.

Njegova kandidatura je deo trenda koji se vidi širom Evrope.

Samo Mađarska za sada ima otvoreno prorusku vladu, ali u drugim zemljama, među kojima su Nemačka, Francuska i Španija, populističke partije skeptične prema intervenciji u Ukrajini imaju značajnu podršku glasača.

U mnogim od tih zemalja uskoro se održavaju nacionalni ili regionalni izbori, koji bi mogli da javno mnjenje okrenu od Kijeva ka Moskvi.

"Ako Smer bude deo vlade, više nećemo slati oružje niti municiju Ukrajini", izjavio je Fico, koji je trenutno poslanik u skupštini Slovačke, poznat po grubim i nepristojnim tiradama protiv novinara, u intervjuu za AP pre jednog od novijih predizbornih mitinga.

Fico (59) se takođe protivi sankcijama EU Rusiji, dovodi u pitanje sposobnost ukrajinske vojske da ruske trupe potisne iz zemlje, i želi da iskoristi članstvo Slovačke u NATO da blokira prijem Kijeva.

Njegov povratak na vlast bi mogao da dovede do toga da Slovačka napusti demokratski kurs i na druge načine, sledeći put Mađarske pod premijerom Viktorom Orbanom, i u manjoj meri Poljske pod vlašću stranke Pravo i pravda.

Mala centralnoevropska zemlja, stvorena 1993. posle raspada Čehoslovačke, snažno podržava Ukrajinu od početka ruske invazije pre više od 18 meseci. Slovačka je bila druga članica NATO koja je sopstvenu flotu lovaca MiG-29 iz sovjetske ere ustupila Kijevu, a takođe je donirala sistem protivvazdušne odbrane S-300.

Međutim, pad javnog poverenja u liberalnu demokratiju i zapadne organizacije u Slovačkoj je veći nego u bilo kom drugom delu regiona koji se "otresao" višedecenijske sovjetske dominacije.

XS
SM
MD
LG