Dostupni linkovi

Slovačka odlučila da Ukrajini pošalje flotu sovjetskih ratnih aviona


Avion MiG-29 poljskog vazduhoplovstva tokom nastupa na aeromitingu u Radomu, 24. avgusta 2013.
Avion MiG-29 poljskog vazduhoplovstva tokom nastupa na aeromitingu u Radomu, 24. avgusta 2013.

Vlada Slovačke odobrila je plan da Ukrajini da svoju flotu od 13 borbenih aviona MIG-29 iz sovjetske ere.

Premijer te zemlje Eduard Heger objavio je 17. marta jednoglasnu odluku svoje vlade.

Slovačka, inače, više ne koristi te avione od prošlog leta i većina njih nije u operativnom stanju. Slovačka će poslati one koji su u funkciji.

"Obećanja se moraju održati i kada je Zelenski (Volodimir, predsednik Ukrajine, prim. aut.) tražio još oružja, uključujući borbene avione, rekao sam da ćemo dati sve od sebe", napisao je Heger na Tviteru, dodajući da je vojna pomoć ključna da bi se osiguralo da Ukrajina može da "odbrani sebe i celu Evropu od Rusije".

Takođe, Slovačka će isporučiti deo svog sistema protivvazdušne odbrane KUB, rekao je Heger.

Slovačka je druga zemlja članica NATO koja je pristala da ispuni uporne molbe ukrajinske vlade da pošalje ratne avione kao pomoć u odbrani od ruske invazije.

Poljski predsednik je dan ranije rekao da će njegova zemlja Ukrajini dati četiri borbena aviona MIG-29.

Predsednik te zemlje Andžej Duda rekao je 16. marta da će Poljska predati avione sovjetske proizvodnje u narednim danima i druge kojima je potrebno servisiranje i koji će biti isporučeni kasnije.

Debata o tome da li da se Ukrajini, koja nije članica NATO-a, pošalju vojni borbeni avioni traje od prošle godine zbog zabrinutosti od eskalacije sukoba zbog uloge NATO-a u ratu.

Kremlj je 17. marta saopštio da će borbeni avioni koje Ukrajini šalju Poljska i Slovačka biti uništeni i ponovio da isporuke zapadnog oružja Kijevu neće promeniti vojne ciljeve Rusije.

Izvor: AP, Reuters, AFP

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG