Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Prvi ministar pred sudom zbog nenamenskog trošenja novca

update

Slobodan Milosavljević
Nedavni prvi izveštaj revizorske komisije u istoriji Srbije dugo je u praksi bio samo običan papir, a da li će to i ostati videće se posle sudskih procesa koji su pokrenuti. Prvi ministar aktuelne vlasti pojavio se pred domaćim sudom kako bi odgovorio na optužbe za nenamensko trošenje budžetskog novca. Međutim, ekonomski analitičari prognoziraju da će proći još mnogo vremena pre nego što se uspostavi sistem koji će smanjiti zloupotrebe.

Kako se troši budžetski novac u Srbiji godinama je bila tajna, sve dok prvi revizorski izveštaj nije pokazao da su sva kontrolisana ministarstva kršila zakon o javnim nabavkama. Posle provere potrošnje za 2008 godinu, koja je predstavljena pre nekoliko meseci, desio se do sada nezamisliv pomak - protiv 19 sadašnjih i bivših državnih funkcionera, među kojima su i aktuelni ministri, zbog nenamenskog trošenja državnog novca podnete su prekršajne prijave.

I od tada su prošli meseci, a onda se konačno jedan od njih pojavio pred sudom. Slobodan Milosavljević, ministar trgovine u aktuelnoj Vladi, uredno je došao na početak suđenja u beogradski Sud za prekršaje, ali po izlasku iz sudnice nije bio raspoložen da govori o svojoj eventualnoj krivici:

RSE: Kako se kao ministar osećate pred sudom?

Milosavljević: Pa osećam se kao i svaki građanin, imate sudiju pa pitajte nju, molim vas… Očekujem sve po zakonu, nemam komentar jer postupak traje, kada sud završi svoje onda ćemo razgovarati.

RSE: Ako presude da ste krivi, hoćete li platiti kaznu?

Milosavljević: Nemam komentar, zaista. Hvala vam na razumevanju.

Slobodan Milosavljević tereti se da je Ministarstvo trgovine i usluga projekat promocije Srbije, koji je podrazumevao umetničko snimanje toka Dunava iz balona i naknadno izdavanje luksuzne fotomonografije, finansiralo iz sredstava namenjenih za izgradnju i pozicioniranje nacionalnog brenda Srbije, a da je to trebalo da bude učinjeno iz drugih budžetskih stavki.

Prvi dan suđenja Milosavljeviću trajao je oko sat i po, nakon čega se novinarima obratila sudija Marina Šćekić:

"Mogu vam reći da su stranke u postupku bile maksimalno korektne i sa punim uvažavanjem poštovale sud. Mislim da ćemo, na zadovoljstvo svih, okončati ovaj postupak po zakonu tako što ćemo doneti pravičnu presudu."


Milijarde evra za javne nabavke

Zaprećene kazne, po prekršajnim prijavama Državne revizorske komisije, su od 5.000 do 50.000 dinara, što je od 50 do 500 evra, a suđenja između ostalih očekuju i ministre Gorana Bogdanovića, Žarka Obradovića, Tomicu Milosavljevića, Nebojšu Bradića, Olivera Dulića, Sašu Dragina, kao i bivše prve ljude ministarstva Predraga Bubala, Slobodana Samardžića, Zorana Lončara i Vojislava Brajovića.

Ekonomski analitičar Ruža Ćirković kaže za RSE da je oblast javnih nabavki vrlo osetljiva zbog rasprostranjene korupcije i da prva suđenja, makar ona bila i za prekršaje, treba pažljivo pratiti očekujući epilog:

"Mnogi misle da je to samo formalno, da je to predstava, pošto imamo loša iskustva sa našim pravosudnim organima i političarima. Ali smatram da zakon treba poštovati. Ako zakon kaže da je nešto prekršaj onda neka se pred sudom tako tretira, a ako zakon kaže da je krivično delo neka bude krivično delo."


Da je krajnje vreme da se sve već jednom pretrese, bez privilegovanih, govori i zvaničan podatak koji je javnost nedavno saznala – da je najmanje četvrtina svih javnih nabavki koje se godišnje sprovedu u Srbiji pod sumnjom da su urađene nezakonito. Dragoljub Rajić, predsednik Unije poslodavaca Srbije, za RSE podseća da se na javne nabavke godišnje potroši između 4,5 i pet milijardi evra:

"Na korupciju i takozvano pumpanje cena odlazi prosečno 18 odsto tog iznosa, ili približno 910 miliona evra godišnje. Ovo je frapantan podatak. Jer ako ga uporedimo sa planiranim budžetskim deficitom Srbije za 2010. godinu, koji iznosi milijardu evra, onda vidimo da se kroz javne nabavke izvuče gotovo isto onoliko para koliko je budžetski deficit naše zemlje. Sav ovaj novac koji nestane i prelije se u privatne ruke praktično nadoknađuju i privreda i građani iz budžeta."


Najviše neregularnosti otkriveno je u pregovaračkom postupku, koji se najčešće odvija bez javnog poziva, pa je u tim slučajevima konkurencija vrlo ograničena, što otvara prostor za dogovaranje. Drugo, najveći broj poslova su sa tačno određenim ponuđačem, što podgreva sumnju da su u pitanju namešteni poslovi.

Veliki generatori koruptivnog oblika ponašanja, prema mišljenju ekonomista, su pre svega republička javna preduzeća. Dragoljub Rajić kaže da se najveći broj primedbi odnosi na Elektroprivredu Srbije, ali i na javna komunalna preduzeća:

"U Srbiji postoji 698 javnih preduzeća, a 672 od njih su u 2009. godini knjižila gubitke. Drugim rečima, ovoliko novca nestaje i cene se veštački napumpavaju, a većina od ovih preduzeća su gubitaši."


Ruža Ćirković zaključuje da će bez potpune transparentnosti i rigoroznog sankcionisanja nezakonitosti oblast javnih nabavki biti jedan od najvećih problema čitavog društva:

"Tu su krađe našeg novca najveće. Mi samo treba da pogledamo koliko se para obrnulo u takozvanoj putnoj privredi, a da mi praktično kilometar puta nismo videli! E pa onda možemo samo da pretpostavimo šta se tu sve događa, i ko se tu sve ugrađuje."


Godišnje se u Srbiji potpiše oko 250.000 ugovora o javnim nabavkama i tako veliki broj potencijalnih slučajeva malverzacija, kako zaključuju stručnjaci, moguće je samo sistemski kontrolisati.

*****
Pročitajte i ovo:
Milijarda evra godišnjeg gubitka zbog zloupotreba javnih nabavki
  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG