Dostupni linkovi

Slobodan prolaz za Karadžićeve svjedoke Garapliju i Vasiljevića


Karadžić u sudnici
Karadžić u sudnici
Sudsko vijeće u slučaju Karadžić odobrilo je slobodan prolaz za svjedoka obrane Edina Garapliju, bivšeg pripadnika tajne policije u Sarajevu. On je prvotno odbio doći svjedočiti, ali su suci izdali subpoenu, obvezujući nalog po kojem su ga vlasti Bosne i Hercegovine dužne poslati u Den Haag.

Slobodan prolaz mu je UN-ov sud (ICTY, Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju) odobrio, budući da je bivšem pripadniku tajne policije zabranjen ulazak u zemlje Schengenske zone.

Garaplija bi trebao dati iskaz o ubojstvu francuskog pripadnika UNPROFOR-a snajperskim hicom, kao i ekpsploziji koja je ubila ženu i šogora Sefera Halilovića, zapovjednika Glavnog štaba Armije BiH.

U oba slučaja odgovornost za napade je prebačena na Vojsku Republike Srpske koja je Sarajevo držala u okruženju, a Karadžić tvrdi da će Garaplija pružiti informacije o pravim napadačima, kao i motivima napada.

S iskazom bi trebao početi 06.veljače 2013.godine.

Slobodan prolaz sudsko vijeće, pod predsjedanjem južnokorejskog suca O Gon Kwona, odobrilo je i Aleksandru Vasiljeviću, bivšem šefu tajne službe Jugoslavenske narodne armije (KOS-a).

Njemu se odobrenjem jamči da za vrijeme puta iz Srbije i boravka u nizozemskom gradu Den Haagu - neće biti uhićen, izručen i procesuiran – jer ga Hrvatska traži zbog umiješanosti u odvođenju tisuća Hrvata u logore u Srbiju, nakon zauzimanja Istočne Slavonije 1991.godine od strane srpskih snaga.

Na temelju dokaza prikupljenih tijekom istražnog postupka, hrvatsko tužiteljstvo tereti Vasiljevića da je kao načelnik Uprave bezbjednosti tadašnjeg Saveznog sekretarijata za narodnu obranu, nakon osnivanja logora, postavio sebi podređene ljude za zapovjednike logora. Uz to je slao oficire KOS-a da ispituju zarobljene civile i ratne zarobljenike pri čemu su mnogi mučeni. Riječ je o logorima i zatvorima u Begejcima, Stajićevu, Sremskoj Mitrovici, Nišu i Staroj Gradišci.

Optužnicom koju je osječko Županijsko državno odvjetništvo podiglo protiv Vasiljevića 2011., obuhvaćen je i njegov nekadašnji podređeni pukovnik KOS-a Miroslav Živković, kao odgovorni zapovjednik logora u Begejcima i Stajićevu.

Vasiljević bi na Karadžićevom suđenju trebao dati iskaz u vezi priprema za rat u Bosni i Hercegovini, odnosno u vezi optužbi koje Karadžića terete kao sudionika udruženog zločinačkog poduhvata stvaranja Velike Srbije, etničkim čišćenjem Bošnjaka i Hrvata iz nasilno preuzetih općina od strane Srpske demokratske stranke (SDS).

Bivši šef KOS-a trebao bi iskaz dati također tijekom veljače ove godine, a ovo mu neće biti prvi dolazak u Den Haag.

Vasiljević je dao iskaz na suđenju bivšem srbijanskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, ali kao svjedok tužiteljstva.

(VIDEO: Svjedočenje Vasiljevića na suđenju Miloševiću)
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG