Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vaga za mjerenje slobode štampe


Поколение, выросшее при капитализме, с оптимизмом открывает для себя социалистические идеи

Reporteri bez granica objavili su index slobode medija za 169 zemalja u 2007. Države regije su rangirane od 34. do 67. mjesta.

Najbolje je plasirana Bosna i Hercegovina dok je Srbija od država regije najlošija, na 67. mjestu. Prvi put u šest godina Sjeverna Koreja se pomaknula sa posljednjega mjesta koje je preuzela Eritreja.

Dvije sjevernoevropske zemlje, Island i Norveška, dijele prvo i drugo mjesto. Zanimljivo je da su dvije nove članice EU, Estonija i Slovačka odmah nakon država u kojima su mediji tradicionalno najslobodniji na svijetu. Države regije smjestile su se izmedju 34. i 67. mjesta. Bosna i Hercegovina je u tom nizu prva, dakle na 34. mjestu. Prošle godine je ipak bila 19-ta.

Ove godine nalazi se između Španjolske i Italije, slijedi Makedonija koja je 36, Hrvatska je 41, Crna Gora je na 59. mjestu, mediji na Kosovu su zauzeli 60. mjesto, dok je Srbija posljednja među državama regije na 67. mjestu. Prije nje su Ujedinjeni

Arapski Emirati i Gruzija, a odmah iza Srbije su Bolivija, Burkina Faso i Zambija.

Izvan Evrope u kojoj se nalazi čak 14 država koje su ocjenjene kao zemlje sa najvišim stupnjem slobode medija, gotovo da nema regije u svijetu u kojoj ne postoji ili cenzura ili nasilje prema novinarima.
"Loši momci" u medijskom prostoru Evropske Unije su Poljska i Bugarska, sve ostale se kreću do 50. mjesta. Nakon dolaska na vlast braće Kaczinski u Poljskoj raste progon medija i novinara.

Među posljednjih dvadeset država u izvještaju Reportera bez granica čak je sedam iz Azije, pet je iz Afrike, četiri su na Bliskom istoku, dok su čak tri iz bivšeg Sovjetskog saveza – Bjelorusija, Uzbekistan i Turkmenistan i jedna na američkom kontinentu - Kuba.

Reportere bez granica posebno brinu prilike u Burmi i Kini gdje novinari rade pod snažnom cenzurom i gdje im je ugroženo pravo govora i izvještavanja.

Članice grupe najrazvijenih zemalja svijeta G8, izuzev Rusije, pokazuju polagan napredak. Francuska se tako popela za šest mjesta više nego je bila pozicionirana prošle godine. Sjedinjene američke države su 48. i zabilježeno je manje kršenja medijskih sloboda nego 2006. Rusija je 144, a činjenica da još nisu otkrivene ubojice novinarke Anne Politkovskaye, da su mediji, posebno radio i tv, cenzurirani i te kako blokira progres Ruske Federacije na polju medijskih sloboda.


U izvještaju Reportera bez granica također se navodi da su 64 osobe zatvorene zbog tekstova koje su postavili na internet.

Kina i u ovom pogledu drži visoko mjesto, jer je u toj zemlji čak 50 blogera iza rešetaka.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG