Dostupni linkovi

Navaljni i žene Afganistana finalisti za nagradu Saharov


Aleksej Navaljni tokom video linka iz zatvora u Moskvi, 22. juni 2021.

Zatvoreni ruski političar Aleksej Navaljni, grupa Afganistanki kao i zatvoreni bolivijski opozicionar našli su se kao tri finalna kandidata za najvišu nagradu za ljudska prava Evropskog parlamenta.

Najavu finalista za ovogodišnju nagradu Saharov za slobodu misli objavio je 14. oktobra u Briselu David McAllister, predsjedavajući Komiteta za vanjsku politiku Evropskog parlamenta.

David McAllister, predsjedavajući Komiteta za vanjske poslove Evropskog parlamenta
David McAllister, predsjedavajući Komiteta za vanjske poslove Evropskog parlamenta

McAllister je rekao da je nominacija za 12 Afganistanki “snažan signal podrške za čuvanje prava žena i osnovnih prava kao i podrške onima koji ih brane, ne samo u Afganistanu već i širom svijeta”.

Nominacija Navaljnog, rekao je McAllister, “prepoznaje i podvlači napore hrabrog pojedinca da se bori za vladavinu demokratije, vladavinu prava, građanske slobode i borbu protiv korupcije”.

Ovogodišnji dobitnik će biti objavljen 21. oktobra. Nagrada Saharov koja donosi 50.000 eura novčane nagrade, prepoznaje aktiviste za ljudska prava i disidente širom svijeta, a dodjeljuje se jednom godišnje u znak sjećanja na sovjetskog naučnika i disidenta Andreja Saharova.

XS
SM
MD
LG