Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sljedeće godine čak 60 transplantacija penisa


Hirurzi sa Univerziteta Johns Hopkins sljedeće će godine izvršiti čak 60 transplantacija penisa, što predstavlja operaciju koja nikada prije nije izvšena na tlu SAD-a.

Prvi pacijent bit će američki vojnik povrijeđen u Afganistanu. Također, i ostali pacijenti će biti vojnici koji su u potpunosti izgubili penis i testise usljed ranjavanja u akciji.

Organ će dobiti od nedavno preminulih donora, a eksperti smatraju da će penisi biti u punoj funkciji nekoliko mjeseci nakon transplantacije, uključujući uriniranje i sposobnost seksualnog odnosa. Za potpunu sposobnost organa bit će potreban rast nerava i to blizu 2,5 cm mjesečno.

Operacije će trajati po 12 sati, a tokom njih će hirurzi povezati, zavisno od slučaja, dva do šest nerava i šest ili sedam arterija i vena.

Nakon uspješne transplantacije pacijenti će dobiti lijekove koji će pokušati spriječiti odbacivanje organa. Spomenuti medikamenti su opasni s obzirom na to da povećavaju rizik od oboljenja od raka i infekcija.

Ipak, operacija je i dalje eksperimentalnog karaktera. Do sada su obavljene dvije operacije, jedna neuspjela u Kini 2006. godine i uspješna u Južnoj Africi 2014. godine.

XS
SM
MD
LG