Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Slede li otkazi po političkoj osnovi u javnim preduzećima?


Nova Varoš, 2014.

Grupa radnika javnih preduzeća i ustanova iz Nove Varoši tvrdi da partija tehničkog premijera Aleksandra Vučića Srpska napredna stranka (SNS) progoni neistomišljenike i da im zato slede otkazi i ako u Opštinskoj upravi i javnim preduzećima nema viška zaposlenih. Uvereni su u osnovanost svojih optužbi, zbog čega su najavili da će se žaliti i zaštitniku građana, Saši Jankoviću. Opštinska vlast dematuje sve optužbe.

Na listi nepodobnih u Direkciji za izgradnju, komunalnom preduzeću "3. septembar" i Opštinskoj upravi, su 23 radnika koji strepe da će ostati bez posla jer, kako kažu, nisu lojalni naprednjacima.

U saopštenju za javnost ova grupa radnika, među kojima je najviše onih sa fakultetskom diplomom, kažu da je "reč o osveti SNS koji je na lokalu imao dosta lošiji rezultat od republičkog i da na ovaj način žele da naprave racionalizaciju kako bi se dodvorili Vučiću i vrhu stranke".

Građevinski inženjer Dejan Grbić je jedan od pet radnika koji će, kako kaže, dobiti otkaz u Direkciji, a dva radnika će biti primljena u Opštinsku upravu.

Prema zakonu direkcije prestaju da postoje, a radnici bi trebali da se rasporede u Opštinsku upravu.

"Ovih pet radnika nisu članovi SNS-a i nisu podržavali SNS na izborima. Od ovih radnika četiri je sa srednjom stručnom spremom ostali su visokoobrazovani. Ovde nema govora o racionalizaciji, to je samo način da se eliminišu ljudi koji ne misle na takav način", mišljenja je Grbić.

Sve na političkoj osnovi

Ekonomista Suzana Šuljagić iz komunalnog preduzeća, objašnjava da je devet radnika među kojima je šest sa visokim obrazovanjem, odmah nakon izbora upućeno na godišnji odmor i da čekaju rešenje o otkazu.

"Ja sam konkretno na odmoru od 9. maja, neke kolege i pre. U međuvremenu v.d. direktora je uradio sistematizaciju, koja je objavljena na oglasnoj tabli našeg preduzeća, tako da naših devet radnih mesta ne postoji, tako da je sasvim sigurno da je ovo što se radi jedna vrsta političkog progona, jer nisu lojalni SNS-u. Sistematizacija je napravljena bez ikakvih kriterijuma kako se radi racionalizacija, koja pritom nema osnova jer nema viška zaposlenih. Prosto je neverovatno da ne treba diplomirani ekonomista, a da treba radnik sa višom školom na određeno ili da ne treba mašinski inženjer hidro smera, a da treba električar trećeg stepena obrazovanja", navodi Šuljagić.

Nikakvih tajnih i javnih spiskova nema – tvrdi Branko Bjelić, član Privremenog organa opštine Nova Varoš.

"To nema veze. Ovde je sve na političkoj osnovi. Kad ne znate šta ćete, kad nemate neki argument više, uvek možete da se uhvatite za političku osnovu, a ako ne možete to možete da se uhvatite da je na nacionalnoj osnovi", ističe Bjelić.

U Novoj Varoši još uvek nije konstituisana vlast, mada su izbor predsednika Skupštine i njegovog zamenika podržali odbornici SNS, Socijalističke partije Srbije (SPS), Socijaldemokratske partije (SDP) i Nove Srbije (NS), što je 15 od 27 odbornika lokalnog parlamenta.

I dalje do konstituisanja nove vlasti, privremeni organ, koji je imenovan nakon uvođenja privremenih mera, obavljaće funkciju izvršne vlasti, gde većinu čine članovi SNS-a i SPS-a. Izbor novih organa lokalne vlasti izvršiće se kako je najavljeno, za mesec dana.

  • 16x9 Image

    Danica Gudurić

    Novinarstvom počela da se bavi slučajno, u RTB Boru i ostala verna novinarskoj profesiji više od dve decenije. Od 2003. godine dopisnica RSE. Dobitnica više nagrada za reportažu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG