Dostupni linkovi

Međunarodni incident zbog rafinerije u Bosanskom Brodu


Pogled iz Slavonskog na Bosanski brod preko Save
Pogled iz Slavonskog na Bosanski brod preko Save
Gradske vlasti Slavonskog Broda zatražile su sredinom ovog mjeseca da se predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor uključe u rješavanje problema zagađenja zraka u tom gradu, za koje optužuju Rafineriju nafte u Bosanskom Brodu.

Prema podacima iz Slavonskog Broda, u posljednja tri mjeseca granične vrijednosti sumporovodonika prekoračene su čak 41 put, a prvi put su prekoračene i granične vrijednosti sumpor-dioksida.

“Kako se onečišćenje zraka od strane Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu i nakon niza upozorenja neprestano ponavlja, smatramo kako se ovdje radi o
"Od 18.novembra do sad – to je bilo nekih 50 i nešto prekoračenja iznad dozvoljenih granica", tvrdi gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara.
međunarodnom incidentu", stoji u saopštenju iz kancelarije za odnose s javnošću grada Slavonski Brod.

„Negdje od 18.novembra do sad – to je bilo nekih 50 i nešto prekoračenja iznad dozvoljenih granica. Ja sam upozoravao Vladu Republike Hrvatske, jer su oni zaduženi za te međudržavne odnose. To je ipak trebalo na nivou ministarstava ili vlada rješavati“, navodi gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS izdalo je rješenje o odobrenju Plana prilagođavanja koji je Rafinerija bila dužna uraditi u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine, s obzirom da se radi o postrojenju koje je sagrađeno prije donošenja tog zakona – kaže portparolka tog ministarstva Gorjana Rosić.

„Tim rješenjem njima su naložene određene mjere koje oni moraju ispuniti kako bi predali zahtjev za izdavanje ekološke dozvole. Rok u kojem postrojenja koja su sagrađena prije donošenja tog zakona je 31. august 2011. godine“, kaže Rosićeva.

Inspektori redovno kontrolišu


U Urbanističko-građevinskoj i ekološkoj inspekciji RS uvjeravaju da se rafinerija u Brodu redovno kontroliše.

„Redovnom kontrolom 15. i 16. decembra 2010. izvršena je kontrola Rafinerije i utvrđeno je da Rafinerija vrši propisana mjerenja i monitoring. Ta mjerenja su napravljena od ovlaštene institucije. Rezultati emisije u vazduh su u granicama propisanih zakonskom regulativom RH“
, navodi glavni inspektor Dragan Mijović.

Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu
Problemi zagađenja s hrvatske strane rijeke Save ne rješavaju se još od kraja 2008. godine, kada je Rafinerija u Bosanskom Brodu ponovo puštena u rad.

U Republici Srpskoj bilo je i mišljenja da je priča o zagađenju proizvod kuhinje hrvatskih naftnih lobija.

Ipak, ima li osnova za takve insinuacije ako se zna da je inspekcija u Hrvatskoj zbog zagađenja iz Rafinerije nafte u Sisku sankcionisala svojeveremeno INU?

Gradonačlenik Slavonskog Broda Mirko Duspara ponavlja da se problem mora riješiti na nivou država i dodaje:

„Ono što je još problem je što mi ne znamo pravu koncentraciju benzena, koji su u biti najotrovniji, a njih ne osjetite mirisom.“

Optima grupa nema podataka


Duspara zamjera i hrvatskom Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva što posljednjih mjeseci nije blagovremeno izvještavalo građane o stepenu zagađenja.

Pismena i usmena molba Radija Slobodna Evropa istom ministarstvu da
U firmi preko koje ruski "Njeftegazinkor" upravlja preduzećima Naftne industrije RS, uvjeravaju da nikad nisu dobili zvanične podatke o izmjerenom zagađenju u Slavonskom Brodu.
prokomentarišu stanje u Slavonskom Brodu – ostala je bez odgovora.

U "Optima grupi", firmi preko koje ruski "Njeftegazinkor" upravlja preduzećima Naftne industrije RS, uvjeravaju da nikad nisu dobili zvanične podatke o izmjerenom zagađenju u Slavonskom Brodu.

„Zašto se nama nikad ne obrate, pa kažu: ovo je evo, ovako ili ovako, na jednom stručnom nivou, nego tako – preko štampe – izmereno je ovoliko ili onoliko. Ne možemo mi prvo da konkretno govorimo o podacima, a da nemamo ovaj izveštaj tih ispitivanja, šta je izmereno“, kaže prvi zamjenik direktora "Optima grupe" Slavko Šćepanović.

U Slavonskom Brodu tvrde da nema adrese na koju se nisu obratili kako bi potakli rješavanje problema zagađenja. Podsjećaju da sumporvodonik u zraku stvara veće probleme bolesnicima sa disajnim teškoćama, ali i maloj djeci koja su posebno osjetljiva na zagađenje.

Građanima tog hrvatskog grada ostaje da čekaju avgust i nadaju se da će rafinerija u BiH konačno dobiti ekološku dozvolu. Ili će dugo očekivani bilateralni razgovori zvaničnika na ovu temu, konačno dovesti do toga da u Slavonskom Brodu prodišu punim plućima.
XS
SM
MD
LG