Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Turistička saradnja: Slavonski Brod, Doboj i Zenica žele obnoviti tvrđave


Tvrđava u Slavonskom Brodu
Predstavnici vladinog i nevladinog sektora u Slavonskom Brodu, Doboju i Zenici pokušavaju da dobiju novac iz fondova EU za prekograničnu saradnju kako bi obnovili tvrđave u Slavonskom Brodu, Doboju i Zenici te turistički povezali ove gradove. Hoće li u tome i uspjeti trebalo bi da bude poznato tokom naredne godine.

Turistička zajednica Slavonskog Broda i Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH pokušavaju da dobiju novac iz evropskih fondova za uređenje i turističko povezivanje tvrđava u Slavonskom Brodu, Doboju i Maglaju i Starog grada Vranduk kod Zenice. U saradnji sa lokalnim partnerima iz vladinog i nevladinog sektora, ove organizacije poslale su projektni prijedlog za dobijanje sredstava iz Prekograničnog programa BiH - Hrvatska koji se realizuje u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) Evropske unije. Partneri u Slavonskom Brodu su Gradska uprava i Razvojna agencija, objašnjava njen direktor Dejan Vuksanović.

„Glavne projektne aktivnosti su renoviranje i revitalizacija kazamata i njihovo uređenje, organizacija zajedničkih festivala 'živuće povijesti' u Slavonskom Brodu, Zenici i Doboju, nabavka kostima i rekvizita, snimanje zajedničkog filma i njegovo prikazivanje na kino-platnu, organizacija treninga za glumce, za poduzetnike i djelatnike unutar turističkog sektora, uspostava centra dobrodošlice za turiste, studijsko putovanje na kojem bi se vidjelo primjer dobre prakse upravljanja tvrđavama i nacionalna medijska kampanja.“

Projekat je vrijedan oko 620.000 eura. Sa bosanskohercegovačke strane uključeni su još Muzej Grada Zenice, Gradska uprava Doboj, Lokalna akciona grupa Doboj –Maglaj i Organizacija za razvoj turizma regije Doboj – ROTOR, kaže direktorica za poslovni razvoj Regionalne razvojne agencije za regiju Centralna BiH – REZ Maja Kišić.

„Ovo partnerstvo je stvoreno ranije, na relaciji Slavonski Brod, Doboj, Zenica, i ovaj poziv prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Hrvatska iskorišten je za jedan zajednički projekat za zaštitu kulturno-historijskog nasljeđa, odnosno za stvaranje jednog novog turističkog proizvoda koji bi se iskoristio, da li u tranzitnom turizmu ili u regionalnom turizmu.“

Predstavnik organizacije ROTOR koja upravlja dobojskom Gradinom Miodrag Bosić dodaje da je promotivno uključena i tvrđava u Maglaju.

„Sve tvrđave će se povezati u jedan zajednički turistički proizvod i biće ponuđeni i svjetskim tour-operaterima i našim agencijama za posjetu. U okviru projekta ćemo raditi i obuke i vodiča, i glumaca, koji će ići tom linijom od Zenice do Slavonskog Broda.“

Tvrđava u Slavonskom Brodu, unutar koje se nalazi i zgrada Gradske uprave, inače, u daleko je boljem stanju nego Vranduk i tvrđave u Doboju i Maglaju, ali i unutar njenih zidina ima još prostora za uređenje, o čemu direktor Razvojne agencije Dejan Vukasanović kaže:

„Naša tvrđava je iz XVII-XVIII stoljeća, ove ostale su malo starije, naša je dosta veća. Prije nekih desetak godina, nakon što je tvrđava vraćena u vlasništvo Grada, uređeno je par tih kazamata, uređena je kurtina, gdje se nalazi galerija Rurić, uređena je zgrada u kojoj se nalazi sada Gradska uprava, jedna gdje se nalazi Klasična gimnazija, i zgrada gdje se nalazi Glazbena škola. S vremenom, prijavljujemo još neke evropske projekte – recimo, u dijelu kazamata gdje se nalazi Muzej tambure, to je manji prostor, mi to namjeravamo prijaviti da bude u nekom većem prostoru.“

U prethodnim godinama sanirani su i dijelovi Starog grada Vranduk u okolini Zenice, međutim, neophodna su dodatna ulaganja kako bi ovaj lokalitet postao još privlačniji za domaće i strane turiste, veli Maja Kišić iz REZ agencije.

„Do sada je osposobljen odnosno zaštićen veliki dio građevinskog dijela, osposobljena je Bosanska soba. Ovaj projekat bi trebao da zaštiti i jednu kulu, odnosno da je osposobi u smislu obogaćenja kroz rekvizite i zaštitu građevinskog dijela oružarnice, odnosno jedne kule kao oružarnice i da je vrati u prvobitno stanje.“

U posljednjih desetak godina obnovljeni su i dijelovi dobojske srednjovjekovne tvrđave ali zbog izostanka stalnog finansiranja njenog održavanja sredstva iz evropskih izvora bila bi vrlo značajna, kaže Miodrag Bosić iz organizacije ROTOR.

„Za svih ovih osam godina nismo uspjeli da uđemo u budžet nijedne nadležne institucije. U okviru projekta smo stavili izmjene svih drvenih dijelova unutar tvrđave, komunikacija, stepeništa, dijela amfiteatra, dio dječijih igrališta, lafeta, topa, klupa, i onog svega što je za ovih osam godina, da tako kažemo, uništeno.“

Hoće li prijedlog za uređenje i turističko povezivanje starih utvrđenja u BiH i Hrvatskoj biti finansiran iz evropskih fondova za prekograničnu saradnju trebalo bi da bude poznato tokom 2014. godine. Prva provjera prijavljenih projekata očekuje se u prvoj polovini iduće godine.
  • 16x9 Image

    Arnes Grbešić

    Novinarstvom se bavi od 1999. godine. Kao dopisnik RSE radi od 2001. Sa Silvijom Brčić, koleginicom iz Livna, proglašen je 2004. za najboljeg reportera zajedničkog projekta RSE - Radio 27.

XS
SM
MD
LG