Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Na izgradnji nasipa angažirana i vojska


Poplave u Slavoniji, lipanj 2010, Fotografije uz tekst: zoomzg
Nakon obilnih kiša kakve se ne pamte decenijama, Slavoniju su zahvatile poplave.

Cijela Slavonija ozbiljno je pogođena poplavama nakon obilnih kiša koje padaju već danima. Na nekim lokacijama stanje se smiruje, ali vodostaj Save i dijela njenih pritoka raste, pa su Slavonski Brod i okolica i dalje na udaru, a zbog porasta vodostaja Karašice i Vučice i očekivanog porasta vodostaja Drave i Dunava situacija je ozbiljna i u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji.


Svi su angažirani na gradnji nasipa, 'dignuta' su sva dobrovoljna vatrogasna društva, a na rijeci Orljavi pomaže i 200 inženjeraca Hrvatske vojske sa mehanizacijom.

Ugrožena područja oko Slavonskog Broda posjetili su u srijedu premijerka Jadranka Kosor i predsjednik Ivo Josipović.

„Sasvim sigurno Vlada će naći načina da kvalitetno pomogne, jer upravo je u ovakvim teškim trenucima potrebno pokazati solidarnost. Postoji sustav naknade štete za ovakve prilike, i vjerujem da će on brzo profunkcionirati.“

Poplave su prekinule promet na brojnim prometnicama u Slavoniji, višednevne kiše dovele su do klizanja terena u Slavonskom Brodu i u Batini na Dunavu, stanovništvo je na nekoliko mjesta
evakuirano, a već sada se zna da će najveće štete biti na poljoprivredi, jer je ponegdje poplavljena i trećina obrađene površine.

Stručnjaci kažu kako ovoga puta nisu krivac neočišćeni odvodni kanali, jer je taj problem posljednjih godina i uz dosta investicija saniran, nego enormne količine vode, što je moguće riješiti samo izgradnjom akumulacija.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG