Dostupni linkovi

O vremenu od Sremskog rata do pada Miloševića


Knjiga”Političko groblje” Slavoljuba Đukića je, priča o ljudima i vremenu od Drugog svetskog rata do pada režima Slobodana Miloševića. Đukić je kao novinar bio saveremenik tog vremena i u svom radnom veku, dugom više od 60 godina, razgovarao je i sa Josipom Brozom Titom, Slobodanom Miloševićem, ali i sa drugim političarima značajnim od Drugog svetskog rata do današnjih dana. Knjiga uskoro dobija i pozorišni život.

„Ja sam svoju prvu knjigu objavio osamdeset i osme godine. Posle te godine sam svake druge godine sam imao po jednu knjigu. Onda se desilo nešto neobično napisao sam „Političko groblje” 2001 godine i ta knjiga je bila prihvaćena da se štampa, međutim, najednom je u meni nešto puklo i mislio sam može to bolje da se uradi. Ta knjiga je tako stajala 10 godina i ja sam na njoj radio i sada i ja sa jednom radoznalošću očekujem da vidim kako će to izgledati na sceni”, kaže bard srpskog novinarstva Slavoljub Đukić.

Knjiga “Političko groblje” je svedok, mnogih događaja, ali i delo-hronika o vremenu i ljudima u prelomnim trenucima srpske istorije. Glumac Ljubivoje Tadić kaže da je za njega bio težak izazov da dramatizuje politički život Srbije i njene aktere.

Višegodišnje pripreme

„Ja sam kao i Slava Đukić strpljivo radio i više od godinu dana su trajale pripreme za predstavu „Političko groblje – prvi deo”. Knjiga Slavoljuba Đukića je važna i dragocena knjiga jer verodostojno govori na način jednog majstora pera o događajima koji su se desili juče i koji se događaju danas. U predstavi sam uglavnom koristio materijale iz vremena do osamdesetih godina i zato se zove „Političko groblje prvi deo” a ima još jedan razlog-drugi deo upravo živimo sada”, kaže glumac Ljubivoje Tadić.

Knjiga Političko groblje su "dnevničke beleške" autora koja je od 2000-te godine nekoliko puta prepravljana i redigovana, sa željom da bude što uverljivija, bez "dodatne pameti", što je glumcu Ljubivoju Tadiću bio dodatni izazov.

„Vrlo brzo sam se opredelio da to bude period od Drugos svetskog rata do osadmedetih godina. E u tom periodu imate materijala za nekoliko sati predstave. Uz podršku Slavinu, ja sam nekako izabrao ono što smatram najznačajnijim i što smatram pokazateljima tih vremena i na vrlo jasan način jednim dobrim ključem za razumevanje ovog našeg političkog vremena”, kaže glumac Ljubivoje Tadić

Slavoljub Đukić, rođeni Valjevac pamti nemačku okupacije, slom Titove Jugoslavije i Miloševićeve Srbije. Gledao je, piše u knjizi, na valjevskoj pijaci vešanje Stjepana Stevana Filipovića, sretao partizane i četnike, kao 16-godišnjak otišao u rat, učestvovao u oslobađanju Beograda i prošao pakao Sremskog fronta. U novinarstvu proveo je više od pola veka.
XS
SM
MD
LG