Dostupni linkovi

Slavilo se ili ne, BiH je nezavisna država


FOTOGALERIJA: Dane nezavisnosti BiH, 1. mart 2012.


Dan nezavisnosti BiH u glavnom gradu države, Sarajevu, obilježen je polaganjem cvijeća na nekoliko spomen obilježja.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić povodom 1.marta kaže kako je na ovaj dan Bosna i Hercegovina, izraženom voljom većine svojih građana postala nezavisna i suverena država:

„Slavio se ne slavio, slavili ga ne slavili ga, BiH je nezavisna država i ona postoji.“

Dvadeset godina od održavanja referenduma za nezavisnost BiH, 1.mart slavi se samo u Federaciji BiH, dok je u Republici Srpskoj radni dan.

Rezultat je to nepostojanja zakona o državnim praznicima oko kojeg se bh. političari spore već godinama.
„Nažalost, još uvijek ima onih koji ne poštuju ovaj praznik. To je ustvari nepoštivanje Dejtonskog sporazuma koji jasno kaže da svi zakoni, propisi RBiH ostaju na snazi dok se ne promijene ili ne ponište", kaže Sulejman Tihić.

„Nažalost, još uvijek ima onih koji ne poštuju ovaj praznik. To je ustvari nepoštivanje Dejtonskog sporazuma koji jasno kaže da svi zakoni, propisi RBiH ostaju na snazi dok se ne promijene ili ne ponište. Zakon o državnim praznicima nije poništen“, kaže Sulejman Tihić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda bh. Parlamenta.

Za Republiku Srpsku, 1.mart kao Dan nezavisnosti je neprihvatljiv jer, kako navode, praznike države treba vezati za Dejtonski sporazum.

„To je praznik bošnjačkog naroda i mi to njemu i ne sporimo. To ne može da bude praznik državnosti BiH. Po kom osnovu?“, pita Milorad Dodik, predsjednik tog bh. entiteta.

1. mart 2012. je neradni dan i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Povodom Dana nezavisnosti održana je svečana sjednica Gradskog vijeća, a gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je poručio:

„Ovaj grad i njegovi građani doista više nemaju vremena za bilo kakva strančarenja. Nama je potrebna politika novog dogovora.“

Obilježavanje Dane nezavisnosti BiH, Sarajevo, 1. mart 2012.
Obilježavanje Dane nezavisnosti BiH, Sarajevo, 1. mart 2012.
Dan nezavisnosti BiH u četvrtak je obilježen i u ostalim kantonima u Federaciji BiH. Istim povodom, u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a u Banjoj Luci održana je svečana sjednica. Predsjednik Kluba Mujo Hadžiomerović je, između ostalog, rekao da je tranzicija BiH najveći izazov za međunarodnu zajednicu, ali i za samu državu.

U Brčko Distriktu u četvrtak nije praznik jer prema tamošnjem zakonu slave se Nova godina, 8.mart i 1.maj. Dopisnik našeg radija Mirsad Arnautović javlja kako su oni građani i zvaničnici koji su željeli slaviti 1. mart uzeli dan godišnjeg odmora:

„Predstavnici boračkih organizacija, pripadnika Armije BiH, udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko Distrikta BiH danas su položili cvijeće na spomenik poginulim borcima Armije RBiH u centru grada.“

I u Srebrenici je u četvrtak radni dan, a predstavnici vlasti iz reda bošnjačkog naroda nisu došli na posao.

„BiH je moja država i ja je tako doživljavam, ali, nažalost, nije bilo obilježavanja“, kaže Hakija Meholjić, predsjednik Opštinskog odbora SDP-a.

Istorijska činjenica

Datum 1. mart nesumnjivo je jedna od najsvjetlijih tačaka u u novojoj istoriji ove zemlje, istaknuto je u državnom Parlamentu na svečanoj akademiji povodom Dana neovisnosti BiH.
"Svaka ozbiljna analiza bi utvrdila da je najmanje 10 posto srpske nacionalnosti izašlo i glasalo za referendum, ali od te činjenice se svjesno bježi, obmanjuje se javnost i domaća i međunarodna“, kazao je Miro Lazović.

„Današnji dan je rođendan države BiH. Svi građani, svi patrioti, svi Bosanci i Hercegovci trebaju ga tako i prihvatiti. On je istorijska činjenica i on se ne može mijenjati. Dakle, 64 posto građana BiH, u kojem je i veliki broj građana srpske nacionalnosti, glasali su za referndum. Svaka ozbiljna analiza bi utvrdila da je najmanje 10 posto srpske nacionalnosti izašlo i glasalo za referendum, ali od te činjenice se svjesno bježi, obmanjuje se javnost i domaća i međunarodna“, kazao je predsjednik Foruma parlamentarca 1990. Miro Lazović.

Obilježavanje Dana nezavisnosti BiH i ove godine proteklo je u atmosferi u kojoj se žali što se ovaj datum slavi samo u jednom dijelu Bosne i Herceogovine. Stjepan Kljuić, nekadašnji član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, nije optimist da će se to ikada promijeniti:

Obilježavanje Dana nezavisnosti BiH, 1. mart 2012.
Obilježavanje Dana nezavisnosti BiH, 1. mart 2012.
„Zato što ova polovica koja tobože priznaje dan, radi isto ovo što radi ova polovica koja je protiv – jer svi oni koji viču da su za BiH vuku poteze koji su isključivo protiv BiH.“

Još jedna od poraznih činjenica je i to da su organizatori svečanosti u četvrtak jedva dobili odobrenje za korištenje sale u Parlamentarnoj skupštini BiH.

„Činjenica da imamo sad Parlament koji nam zabranjuje ulazak u salu u kojoj smo izglasali nezavisnost, a na drugoj strani da nam onda velikodušno, kao grupi građana, drugi predsjedavajući odobri korišćenje ove sale, govori o tome da smo mi ustvari došli pod tačku samilosti, a ne obilježavanja BiH kao jedne značajne tvorevine na Balkanu, jedne državne zajednice“, naveo je Rasim Kadić, član Foruma parlamentarca 1990.

S obzirom da se datum 1. mart ne slavi kao Dan nezavisnosti u cijeloj zemlji, jedan od prijedloga koji su u četvrtak ponudili članovi Foruma parlamentaraca 1990. je da se kao Dan nezavisnosti slavi 6. april, dan kada je BiH priznata u međunarodnim okvirima.

I dok ambasade i međunarodne institucije u Bosni i Hercegovini u četvrtak povodom Dana nezavisnosti ne rade, bosanskohercegovačke ambasade u svijetu dobile su obavještenje da je 1. mart neradni za one zaposlene koji slave ovaj datum.

Povodom 1. marta u četvrtak će u Predsjedništvu BiH biti održan svečani prijem za domaće i međunarodne zvaničnike, a domaćini su predsjedavajući Željko Komšić i član kolektivnog šefa države Bakir Izetbegović.
XS
SM
MD
LG