Dostupni linkovi

Đukić Dejanović: Učestvovala bih na Paradi


Slavica Đukić Dejanović
Slavica Đukić Dejanović
Država nije kapitulirala, da je Parada ponosa održana učestvovala bih u njoj, izjavila je za RSE ministarka zdravlja, potpredsednica socijalista i donedavna predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović. Ona, međutim, pokazuje razumevanje za odluku policije da zabrani skup koji je bio zakazan za subotu, 6. oktobar. Ipak, u odgovoru na naše pitanje, konstatuje da se država nije predala pred huliganima.

„Država je pre svega pravila bezbednosne procene, na osnovu čega je donela odluku kakvu je donela. Ne možemo se ponositi time što neko ne može da i na taj način svoj izrazi stav. Različitost je prirodna. Moj lični stav je poprilično poznat. Ali ako se procenjuje šta je veći rizik, mislim da je država donela odluku kakvu je morala da donese“.

RSE: Pretpostavljam da ste vi lično vrlo razočarani?

Đukić Dejanović: Ja bih bila na Paradi da se i dogodila.

RSE: Kakav onda na vas lično, kao građanku ove zemlje i kao lekarku, psihijatra, ostavlja to što se Parada po treći put zabranjuje?

Đukić Dejanović: Mislim da se društvo postepeno desenzibiliše na različitost i da nam očigledno treba još vremena, hoću reći ekstremnim pojedincima. Sve što je ekstremno nije adekvatno ni željeno, usporava demokratske procese i realizaciju ljudskih prava. Ali ako smo u sredini u kojoj Parada preti da izazove veće nemire - ovo je prosto nekakva realnost.

RSE: Ali šta vas uverava da se društvo senzibiliše po ovom pitanju s obzirom da smo upravo svedoci da se po treći put taj događaj zabranjuje?

Đukić Dejanović: Radi se o tome da je i u nekim državama Evropske unije je vrlo slična atmosfera po ovom pitanju.

RSE: Možda, ali nigde Parada nije zabranjivana. Nigde nije potegnut tako radikalan potez. I to više puta.

Đukić Dejanović: Sasvim je izvesno da je kod nas to neophodno jer bi očigledno u protivnom bilo nemira.

Srbija nespremna na poštovanje maksimalnih različitosti

RSE: Strahujete li od reakcije iz Evropske unije?

Đukić Dejanović: Ja istinski mislim da osporavanje realizacije ljudskih prava, prava na izražavanje nezadovoljstva ili skretanje pažnje na neko pitanje je prosto jedno od elementarnih prava i sloboda. Sigurno ovo što se dogodilo ne može biti plus, ali ne bi trebalo i ne bi valjalo da to bude parametar koji će opredeliti one koji ocenjuju kako napredujemo na tom evropskom putu. Da to bude dominantan orijentir. Prosto se moraju sagledavati i drugi elementi.
Sigurno ovo što se dogodilo ne može biti plus, ali ne bi trebalo i ne bi valjalo da to bude parametar koji će opredeliti one koji ocenjuju kako napredujemo na tom evropskom putu.


RSE: Čitava situacija pomalo izgleda šizofreno. Naime, skoro svi državni zvaničnici konstatuju da Parada jeste način da se manifestuju prava jedne manjinske grupe, ali istovremeno podržavaju odluku o zabrani. To je u najmanju ruku kontradiktorno. Država bi morala da bude dovoljno jaka i da kaže da će zaštiti sve koji se na legitiman način bore za svoja prava. Zar nije tako?

Đukić Dejanović: Država treba da bude demokratska, mi težimo državi koja će apsolutno poštovati sve slobode. Ali je očigledno da Srbija još uvek nije spremna na poštovanje maksimalnih različitosti. To je naša realnost. Država u tim uslovima mora da meri kada pravi veću, a kada manju štetu.

RSE: Šta danas poručujete LGBT osobama?

Đukić Dejanović: Da znaju da ima mnogo onih koji potpuno uvažavaju različitost, da oni treba da imaju apsolutno sva prava kao i oni koji ne pripadaju toj subpopulaciji i da je put za ostvarenje njihovih prava, u ovakvim društvima kao što je naše, na žalost, još uvek dalje nego što bih ja volela da bude.
XS
SM
MD
LG