Dostupni linkovi

Ulazak u "šengensku" Novu godinu


Koncert za EU bez viza u Sarajevu, 14. decembar 2010. godine
U utorak uveče u centru Sarajeva građani glavnog grada Bosne i Hercegovine, proslaviće, kako kažu, „šengensku Novu godinu“, odnosno ukidanje viza, koje stupa na snagu u srijedu, 15.decembra.

Biće organizovan i promotivni let za one koji do sada nisu imali priliku da posjete neku od evropskih destinacija.

Građanima Bosne i Hercegovine dobrodošlicu u zemlje Evropske unije, prva je poželjela Tanja Fajon, poslanica u Evropskom parlamentu. Upravo nju najveći broj ljudi u BiH doživljava najzaslužnijom osobom za ukidanje viza.

„Dobro došla Bosno i Hercegovino! Dobro došli građani!“

Nakon punih 18 godina stojanja u redovima ispred inih ambasada u Sarajevu, od 15. decembra, građani Bosne i Hercegovine koji imaju biometrijski pasoš moći će putovati u Evropu. Neki od njih ne kriju radost:

„Najbolja vijest koja nam se desila u zadnjih 10 godina. Konačno mogu ići kod tetke, a da ne moram ganjati vizu.“

Oni koji budu putovali u narednom periodu moraće ispunjavati određene uslove za ulazak u zemlje Šengena.

Sadik Ahmetović: Boravak građana BiH u zemljama Šengena duži od 90 dana bez vize, odnosno važeće radne ili boravišne dozvole je ilegalni i može rezultirati čak i trajnom zabranom ulaska u zemlje Šengena.
Pored biometrijskog pasoša, dozvoljeni boravak tokom jedne godine je 180 dana, odnosno po 90 dana u svakih šest mjeseci, kaže ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović.

„Boravak građana BiH u zemljama Šengena duži od 90 dana bez vize, odnosno važeće radne ili boravišne dozvole je ilegalni i može rezultirati čak i trajnom zabranom ulaska u zemlje Šengena“, upozorio je Ahmetović.

Prilikom ulaska u zemlje Evropske unije građani BiH moraće imati i određenu količinu novca, u zavisnosti od propisa koje su države članice izrekle. Najviše novca za dan boravka traže Slovenci i to 70 eura, a najmanje Finci, 30 eura. U Njemačkoj i Italiji će trebati 45, a u Švedskoj, Danskoj, Grčkoj i Belgiji graničari mogu tražiti na uvid 50 eura za svaki dan boravka na teritoriji tih zemalja.


Dragan Mektić
, direktor Službe za poslove sa strancima pri Ministarstvu sigurnosti, upozorava kako vizna liberalizacija nema veze sa ostankom i radom u zemljama Zapadne Evrope.

„Odlazak tamo i eventualno pokušaj rada znači drastično kršenje zakonodavstva te zemlje i od strane naših građana i od poslodavaca i samo zbog toga mogu imati drastične probleme u smislu progona i zabrane daljeg odlaska“,
objašnjava Mektić.

Uklonjena barijera


Uprkos pravilima koja će građani morati da poštuju, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko ističe da je 15.decembar radostan dan za sve Bosance i Hercegovce jer će slobodno moći da putuju:

„Konačno je ta barijera uklonjena. Neki su pričali o viznom berlinskom zidu, to je sad prošlo“,
rekao je Inzko.

Da bi dobili bezvizni režim vlasti u Bosni i Hercegovini morale su ispuniti 174 uslova koje je postavila Evropska unija. Zbog sporosti provođenja, najviše su ispaštali obični ljudi, koji prošle godine u ovo vrijeme nisu mogli da slave ukidanje viza sa svojim susjedima - Crnogorcima, Makedoncima i Srbijancima. O tome novinar Zekerijah Smajić kaže:

„Trajalo je toliko dugo zato što inistucije države BiH, prije svega Vijeće ministara i Parlament, nisu ustvari imale u idu težinu i obim poslova koje je Evropska komisija, pogotovo Mapom puta iz maja 2008. godine, dala Bosni i Hercegovini.“


Iako su mnogi predviđali kako će biti povećan broj odlazaka iz Bosne i Hercegovine nakon ukidanja viza, predstavnici vlasti smatraju da će broj putovanja biti kao i do sada. To ne treba da čudi ako se u obzir uzme činjenica da prosječna plata u BiH iznosi oko 400 eura.

Sa takvim mjesečnim primanjima teško će moći izdvojiti novac za avionsku kartu za neku dalju destinaciju, iako su neke aviokompanije cijene letova prilagodile džepovima Bosanaca i Hercegovaca. To potvrđuje i anketa koju smo zabilježili u Mostaru i Tuzli.

„Ja stvarno nemam novca, niti imam kakvih primanja, niti prihoda.“
„Još je to putovanje samo onih lica koja imaju određene osobe u inostranstvu otprije.“
„Ko nema para, pa njemu je i odlazak do Sarajeva ili do mora problem. Njemu stvarno ne pada na kraj pameti da putuje, nego samo gleda kako će preživjeti od danas do sutra.“

Pogledajte komentare (3)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG