Dostupni linkovi

Ulazak u "šengensku" Novu godinu


Koncert za EU bez viza u Sarajevu, 14. decembar 2010. godine
Koncert za EU bez viza u Sarajevu, 14. decembar 2010. godine
U utorak uveče u centru Sarajeva građani glavnog grada Bosne i Hercegovine, proslaviće, kako kažu, „šengensku Novu godinu“, odnosno ukidanje viza, koje stupa na snagu u srijedu, 15.decembra.

Biće organizovan i promotivni let za one koji do sada nisu imali priliku da posjete neku od evropskih destinacija.

Građanima Bosne i Hercegovine dobrodošlicu u zemlje Evropske unije, prva je poželjela Tanja Fajon, poslanica u Evropskom parlamentu. Upravo nju najveći broj ljudi u BiH doživljava najzaslužnijom osobom za ukidanje viza.

„Dobro došla Bosno i Hercegovino! Dobro došli građani!“

Nakon punih 18 godina stojanja u redovima ispred inih ambasada u Sarajevu, od 15. decembra, građani Bosne i Hercegovine koji imaju biometrijski pasoš moći će putovati u Evropu. Neki od njih ne kriju radost:

„Najbolja vijest koja nam se desila u zadnjih 10 godina. Konačno mogu ići kod tetke, a da ne moram ganjati vizu.“

Oni koji budu putovali u narednom periodu moraće ispunjavati određene uslove za ulazak u zemlje Šengena.

Sadik Ahmetović: Boravak građana BiH u zemljama Šengena duži od 90 dana bez vize, odnosno važeće radne ili boravišne dozvole je ilegalni i može rezultirati čak i trajnom zabranom ulaska u zemlje Šengena.
Pored biometrijskog pasoša, dozvoljeni boravak tokom jedne godine je 180 dana, odnosno po 90 dana u svakih šest mjeseci, kaže ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović.

„Boravak građana BiH u zemljama Šengena duži od 90 dana bez vize, odnosno važeće radne ili boravišne dozvole je ilegalni i može rezultirati čak i trajnom zabranom ulaska u zemlje Šengena“, upozorio je Ahmetović.

Prilikom ulaska u zemlje Evropske unije građani BiH moraće imati i određenu količinu novca, u zavisnosti od propisa koje su države članice izrekle. Najviše novca za dan boravka traže Slovenci i to 70 eura, a najmanje Finci, 30 eura. U Njemačkoj i Italiji će trebati 45, a u Švedskoj, Danskoj, Grčkoj i Belgiji graničari mogu tražiti na uvid 50 eura za svaki dan boravka na teritoriji tih zemalja.


Dragan Mektić
, direktor Službe za poslove sa strancima pri Ministarstvu sigurnosti, upozorava kako vizna liberalizacija nema veze sa ostankom i radom u zemljama Zapadne Evrope.

„Odlazak tamo i eventualno pokušaj rada znači drastično kršenje zakonodavstva te zemlje i od strane naših građana i od poslodavaca i samo zbog toga mogu imati drastične probleme u smislu progona i zabrane daljeg odlaska“,
objašnjava Mektić.

Uklonjena barijera


Uprkos pravilima koja će građani morati da poštuju, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko ističe da je 15.decembar radostan dan za sve Bosance i Hercegovce jer će slobodno moći da putuju:

„Konačno je ta barijera uklonjena. Neki su pričali o viznom berlinskom zidu, to je sad prošlo“,
rekao je Inzko.

Da bi dobili bezvizni režim vlasti u Bosni i Hercegovini morale su ispuniti 174 uslova koje je postavila Evropska unija. Zbog sporosti provođenja, najviše su ispaštali obični ljudi, koji prošle godine u ovo vrijeme nisu mogli da slave ukidanje viza sa svojim susjedima - Crnogorcima, Makedoncima i Srbijancima. O tome novinar Zekerijah Smajić kaže:

„Trajalo je toliko dugo zato što inistucije države BiH, prije svega Vijeće ministara i Parlament, nisu ustvari imale u idu težinu i obim poslova koje je Evropska komisija, pogotovo Mapom puta iz maja 2008. godine, dala Bosni i Hercegovini.“


Iako su mnogi predviđali kako će biti povećan broj odlazaka iz Bosne i Hercegovine nakon ukidanja viza, predstavnici vlasti smatraju da će broj putovanja biti kao i do sada. To ne treba da čudi ako se u obzir uzme činjenica da prosječna plata u BiH iznosi oko 400 eura.

Sa takvim mjesečnim primanjima teško će moći izdvojiti novac za avionsku kartu za neku dalju destinaciju, iako su neke aviokompanije cijene letova prilagodile džepovima Bosanaca i Hercegovaca. To potvrđuje i anketa koju smo zabilježili u Mostaru i Tuzli.

„Ja stvarno nemam novca, niti imam kakvih primanja, niti prihoda.“
„Još je to putovanje samo onih lica koja imaju određene osobe u inostranstvu otprije.“
„Ko nema para, pa njemu je i odlazak do Sarajeva ili do mora problem. Njemu stvarno ne pada na kraj pameti da putuje, nego samo gleda kako će preživjeti od danas do sutra.“
XS
SM
MD
LG