Dostupni linkovi

Slabe karike Izbornog zakona: Od manipulacija glasovima do korupcije


Prebrojavanje glasova na izborima u oktobru 2014.
Prebrojavanje glasova na izborima u oktobru 2014.

Bosni i Hercegovini je potreban potpuno novi Izborni zakon, jer sadašnji ima brojne nedostatke, zbog čega se dovode u pitanje fer i demokratski izbori. Zloupotreba glasova, korupcija, manipulacija sa nacionalnim izjašnjavanjem, manjkavosti su Izbornog zakona BiH, a pri tome Zakon ima i diskriminatorne odredbe.

Izborni zakon u BiH do sada je pretrpio 19 izmjena i dopuna, ali, čini se, da se nakon izbora uvijek uoče novi nedostaci. Prošlogodišnji izbori pokazali su da je najslabija karika u izbornom lancu zapravo imenovanje biračkih odbora.

Očekuje se da će u novom zakonskom riješenju biti predloženo da umjesto stranaka, biračke odbore bira izborna administracija.

„Najveći problem u dosadašnjem izbornom procesu je izbor biračkih odobora i njihov rad. To se posebno odnosi na razdoblje nakon zatvoranja izbornih mjesta, dakle nakon 19 sati, kada nastupa period prebrojavanja glasova“, rekao je predsjednik Centralne izborne komisije BiH Stjepan Mikić.

Praktično, to je vrijeme koje se koristi za zloupotrebu i manipulaciju glasačkim listićima, upozorila je zastupnica SDS-a u Parlamentu BiH Aleksandra Pandurević.

„Sve izborne krađe počinju na sam dan izbora, zloupotrebom javnog novca za kupovinu glasova i prepravljanje glasačkih listića nakon 19 časova, nakon zatvaranja biračkih mjesta. Odgovorno tvrdim da se mandati u Zvorniku i Prijedoru kupuju 'kao na pijaci', poslije 19 časova. Kad imate takav rezultat izbora , onda dođete do afere 'Dva papka' i formiranja izvršne vlasti na bazi korupcije. Šta možete od takve vlasti očekivati osim da nastavi da krade“, kaže Pandurević.

Zloupotreba etničke pripadnosti

Problemi postoje i nakon izbora, kada se formira vlast. Mnogi tvrde da je iskustvo prethodnih izbora pokazalo da je najhitnija izmjena ona, koja bi spriječila da Klub Srba u Domu naroda Federalnog parlamenta bude nepotpun.

Nedavni slučaj tri poslanika iz Skupštine Kantona Sarajevo, kada su se Haris Pleho, Rasim Smajić i Nermin Bjelak izjasnili kao Srbi - kako bi bili delegirani u Domu naroda Federalnog Parlamenta, pokazuje da je i u ovom slučaju potrebna izjemana Zakona, kako ne bi došlo do zloupotrebe.

„Zloupotrebljavanje etničke pripadnosti isključivo kako bi se obezbjedila materijalna korist, mora se spriječiti“, kaže Vehid Šehić, predsjednik Foruma Tuzla, članice Koalicije za fer i demokratske izbore - Pod lupom.

„Postoje različite ideje. Nevladin sektor ima ideju da se u dva mandata ne može mijenjati nacionalna opredjeljenost. To nije loša ideja, ali u svakom slučaju treba spriječiti manipulacije, koje imaju za cilj promjene izborne volje građana“, kaže Momčilo Novaković, zastupnik NDP-a u Parlamentu BiH i član Ustavnopravne komisije.

Bosna i Hercegovina za sada nema mogućnost vanrednih izbora. Mnogima je i čekanje izbornih rezultata mjesec dana predug period.

„Tako bi se spriječile sumnje u eventualnu manipulaciju u izbornom procesu“, kaže Lazar Prodanović, zastupnik SNSD-a i član Ustanovo pravne komisije Parlamenta BiH.

"Sigurno da treba hitno pristupiti određenim izmjenama koje će dovesti u ravnopravan odnos građana BiH sa biračkim pravom. Moramo obezbijediti da glas svakog pojedinca isto ili slično vrijedi. Moramo razmišljati o konačnom uklanjanju diskriminatorskih odredbi u Izbornom zakonu koje su u vezi sa Ustavom BiH. Nije to samo implementacija odluke Suda u Strazburu u slučaju 'Sjedić- Finci', već i u slučaju 'Zornić'", kaže Vehid Šehić iz Koalicije za slobodne i poštene izbore - Pod lupom, koja je napravala niz preporuka o izmjeni izbornog zakonadavstva.

Izmjena je mnogo, a vremana malo, jer Bosnu i Hercegovinu iduće godine čekaju novi izbori.

XS
SM
MD
LG