Dostupni linkovi

Skupštinski administrativci najavljuju radikalni štrajk


Skupština Crne Gore - ilustracija
Skupština Crne Gore - ilustracija
Sindikalna organizacija Skupštine Cme Gore najavljuje da će stupiti u štrajk ukoliko se ne poboljša materijalni položaj zaposlenih u toj instituciji. Iako se ne radi o strukturi zaposlenih od kojih se očekuju radikalni potezi, skupštinski administrativci upozoravaju da su spremni čak i na samospaljivanje.

"Stanje zaposlenih u administraciji parlamenta je više nego žalosno", rekao je za RSE Momir Joksimović, sindikalni lider skupštinskih administrativaca, koji upozorava na spremnost na radikalne poteze, pa čak i samospaljivanje.

"Naša primanja nijesu zarade već ponižavanje i puko preživljavanje, a svakodnevni rad, zapravo robovski posao", kaže Joksimović.
Joksimović: Naša primanja nijesu zarade već ponižavanje i puko preživljavanje, a svakodnevni rad, zapravo robovski posao.

"Mi ne tražimo neke velike cifre. Da se malo pogleda i ka tim ljudima, namještenicima koji primaju 200 i ispod 200 eura. Ljudi koji rade najsloženije poslove njima je start oko 420 eura dok je potrošačka korpa 733 eura. To je jako loše. Imajući u vidu inflaciju koja je 12, 7 posto a standard jako loš, nezadovoljstvo je vidljivo i jako prisutno", navodi on.

Joksimović kaže i da "ako poslanici traže da im se u hiljadama povećavaju plate, onda i zaposleni u skupštinskoj službi imaju pravo na veće zarade".

Prema reakcijama zabilježenim u ponedjeljak, čini se da poslanici shvataju potrebu rješavanja ovog problema. Strahinja Bulajić iz Nove srpske demokratije kaže da se plate skupštinskim administrativcima moraju povećati, ali da to važi i za druge državne službe, a prije svega zdravstvo i prosvjetu.

"Ako danas, 5 godina nakon proglašenja nezavisnosti nema dovoljno novca da se značajno uvećaju primanja najmanje 30 posto onda je problematičan cjelokpuni crnogorski demokratski projekat", ocjenjuje Bulajić.

Od generalnog sekretara Skupštine Damira Davidovića nije bilo moguće dobiti izjavu u ponedjeljak, odnosno, odgovor na pitanje o zahtjevima skupštinskih službenika i načinu rješavanja ovog problema.

Sindikalni lider: Kao da ne postojimo

Parlamentarci, međutim, uviđaju potrebu poboljšanja materijalnog statusa zaposlenih u administraciji parlamenta.
Vasilije Lalošević govori u skupštini, mart 2010. foto: Savo Prelević

Poslanik Socijalističke narodne partije Vasilije Lalošević podsjeća da je to i obaveza koja proističe iz preporuka Evropske komisije.

"U usvojenom Akcionom planu za usvajanje preopruka Evropske komisije oko našeg članstva u Evropskoj uniji, odnosno dobijanja datuma pregovora između ostalog stoji i slijedeće Skupština Crne Gore mora jačati administrativne kapacitete i mora omogućiti svim segmentima i stafu, odnosno logističkoj podršci i polanicima da svoj posao obavljaju nesmetano. Ja u tom kontekstu i doživljavam značaj skupštinske službe i tražim da im se obezbijede, prije svega bolji materijalni uslovi. Ja smatram da se može izaći u susret zaposlenima u Skupštini Crne Gore. I nije samo riječ o materijalnim nego i o tehničkim i prostornim uslovima kako bi se taj posao mogao uspješno privesti kraju", kazao je Lalošević.

NVO MANS je, u međuvremenu, pozvala predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića da novac, koji je planirao za povećenje plata poslanicima, iskoristi za veće zarade skupštinske administracije i time ljudima koji tamo rade omogući pristojan život.

"Dok skupštinska administracija živi maltene na rubu egzistencije, to isto se ne može reći za poslanike, koji primaju skoro četiri puta veće zarade od zaposlenih u službi Skupštine", kaže direktor monitoring projekta MANS-a Vuk Maraš.

"U parlamentu poslanici imaju pravo i na poslanički paušal i na naknade za rad u odborima i plaćen mobilni telefon do 100 eura mjesečno. Takođe, imaju dnevnice kada putuju u inostranstvo, imaju dnevnice za rad u Crnoj Gori, imaju plaćene putne troškove za dolazak na sjednice Skupštine. Tako da individualno, gledano od poslanika do poslanika te zarade se čak i dodatno uvećavaju. Orijentaciono, ja mislim da to može ići i preko nekih 1600 eura, ukoliko nema velikih puteva u inostranstvo. U tom slučaju su dnevnice za inostranstvo drastično veće", kaže Maraš.

U međuvremenu, stigla je podrška i od Unije slobodnih sindikata u kojoj kažu da "za razliku od poslanika i drugih državnih funkcionera koji pored osnovne zarade, imaju brojne mogućnosti da po različitim osnovama ostvaruju dodatni prihod, koji u ukupnom zbiru dostiže i nekoliko hiljada eura, službenici i namještenici imaju veoma niske zarade bez mogućnosti ostvarivanja dodatnih prihoda".

"Upravo iz tog razloga, neprimjereno je u ovom trenutku govoriti o bilo kakvom novom povećanju poslaničkih i funkcionerskih zarada", kažu u Uniji.

Iako poslanici smatraju da zaposlenim u skupštinskim službama treba povećati plate, ipak ne dopuštaju da to bude na račun njihovih primanja.

"Ta inicijativa je skopčana prije svega sa nekim predrasudama i ne može neko ko nije u sistemu i u funkciji zakonodavne vlasti analizirati rad poslanika", rekao je Vasilije Lalošević, SNP-a.

A šta kaže neko ko jeste iz sistema?

"I pozicija i opozicija što se toga tiče imaju isti problem. Verbalno i jedni i drugi govore podržaćemo, pomoći ćemo, a zapravo se ništa ne radi. Bilo je obećanja, ali sada smo vidjeli da su nas gospoda poslanici malo i obmanuli. Umjesto da idu sa prijedlogom Vladi za zajedničkim poboljšanjem statusa poslanicima i službenicima oni su samo za sebe napisali, a nas su izostavili, kao da ne postojimo", kaže Momir Joksimović, predsjednik Sindikalne organizacije Skupštine Cme Gore.
XS
SM
MD
LG