Dostupni linkovi

Skupština usvojila Deklaraciju o Kosovu


Skupština Srbije, foto: Vesna Anđić
Skupština Srbije, foto: Vesna Anđić
Skupština Srbije usvojila je u subotu uveče glasovima 181 poslanika Deklaraciju o Kosovu kojom se osuđuje svako nasilje, poziva na mirno rešenje krize nastale “jednostranim aktom Prištine” i na nastavak dijaloga.

Od ukupno 207 prisutnih poslanika, za deklaraciju su glasala 181 poslanika vladajuće koalicije iz poslaničkih klubova Za evropsku Srbiju, Socijalistička partija Srbije - Jedinstvena Srbija, Ujedinjeni regioni Srbije, Partija ujedinjenih penzionera Srbije, kao i poslanici opozicije iz Srpske radikalne stranke, Srpske napredne stranke i Nove Srbije.

Protiv je glasalo 20 poslanika iz Demokratske stranke srbije, Liberalno demokratske partije i poslanik Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi. Četvoro poslanika Saveza vojvođanskih Mađara, koji su deo vladajuće koalicije, bili su uzdržani, a dvoje poslanika nije glasalo.

Deklaracijom o aktuelnom stanju na Kosovu parlament poziva međunarodnu zajednicu da "osudi svaki jednostrani akt" koji ugrožava uspeh dijaloga Beograda i Prištine.

Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je na sednici da je najvažniji zadatak Srbije da obezbedi mir i zatražio od međunarodne zajednice da uspostavi stanje na Kosovu koje je bilo pre akcije kosovske policije na severu.

"Srbija hoće mir za sve ljude na prostoru jugoistočne Evrope. Mir nema nikakvu alternativu. Baš nikakvu alternativu", rekao je Tadić poslanicima i ponovio da Srbija neće voditi rat već će nastaviti da rešava probleme na način koji obezbeđuje mir i stabilnost za sve građane.

Tadić je ponovio i da Srbija neće ni na koji način priznati Kosovo, kao i da će dijalogom sa kosovskim Albancima rešavati probleme na Kosovu.

Vorlik: Priština sama donela odluku

Tadić je ponovio i da su pojedini predstavnici međunarodne zajednice ohrabrivali Prištinu i da samim tim snose deo odgovornosti.
Boris Tadić

"Svako ko se igra ratom na prostoru zapadnog Balkana snosi odgovornost. Veoma dobro znamo koliko je opasna ta politička igra", rekao je Tadić.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je Skupštini tokom rasprave da Srbija mora da izbegne sukob sa Euleksom i Kforom.

"Kfor i Euleks su bili pristrasni kao i međunarodna zajednica i to nije ništa novo, to rade iza leđa srpskog naroda, ali to je nažalost realnost", rekao je Dačić, predsednik Socijalističke partije Srbije.

Američka ambasadorka u Srbiji Meri Vorlik izjavila je da su prištinske vlasti samostalno donele odluku o slanju policijskih snaga na sever Kosova, a ne u koordinaciji sa međunarodnom zajednicom i SAD.

"Ta odluka je doneta isključivo od strane Prištine, a Sjedinjene Američke Države izražavaju žaljenje zbog svega što se izdešavalo protekle nedelje na Kosovu", rekla je Meri Vorlik u intervjuu za dnevni list Pres od nedelje i dodala da SAD pozivaju Beograd i Prištinu da "sednu za pregovarački sto i pronađu održivo rešenje koje će omogućiti slobodno kretanje robe i ljudi".

Premijer Kosova Hashim Thaçi je tokom sastanka vlade u petak zatražio da se sprovedu recipročne trgovinske mere sa Srbijom. On se zahvalio KFOR-u za uspostavljanje kontrole na carinama, izražavajući uverenje da će se red uspostaviti na celoj teritoriji severa zemlje i ponovo optužio Beograd da diriguje paralelnim strukturama koji krše javni red.

Jedan od lidera Srba Radenko Nedeljković izrazio je bojazan da će na severu Kosova doći do humanitarne katastrofe s obzirom da četvrti dan ne stižu osnovne životne namirnice, hleb, mleko, lekovi, gorivo.

Tenzije na severu počele su nakon odluke vlade Kosova da u ponedeljak na sever pošalje specijalne jedinice ROSU i prezume prelaze Brnjak i Jarinje. KFOR je u petak zatvorio ta dva prelaza i proglasio ih za zabranjene vojne zone.
XS
SM
MD
LG