Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mjere štednje stižu i u Skupštinu


Foto: Savo Prelević
Ministarstvo finansija predložilo je skupštini da ukine naknade za rad u radnim tijelima pravdajući taj prijedlog aktuelnim mjerama štednje. Reakcije poslanika su različite, a gotovo svi očekuju da i Vlada smanji troškove.

Uvođenje mjera štednje u Skupštinu Crne Gore naloženo je od strane Ministarstva finansija. I na taj način će poslanici koji su članovi skupštinskh radnih tijela morati da se odreknu nadoknada za taj posao. U Demokratskoj partiji socijalista će se prilagoditi mjerama štednje i ne očekuju da će biti problema za faktični smanjenje zarada, kaže Predrad Sekulić, šef Poslaničkog kluba najjače stranke:

"Što se tiče Demokratske partije socijalista nemamo nikakve sumnje da i poslanici i drugi funkcioneri u ovom vremenu krize moraju da dijele istu sudbinu, odnosno da moraju jednako racionalno da se ponašaju i u skladu sa tim na prilagođavaju ne samo ono što su opšti troškovi nego sa druge strane i svoja primanja. Nadam se da niko u skupštini neće imati ništa protiv da i ovaj dio primanja poslanika bude smanjen, tako da cijenim da ćemo se veoma lako dogovoriti na tu temu. Tim prije što je inicijativa vezano za racionalizaciju i ranije bila od strane predstavnika samog parlamenta".


Na drugoj strani, opozicija takođe nema ništa protiv da se ukine dio zarada koje poslanici dobijaju obavljajući poslove u radnim tijelima parlamenta. Međutim, poslanici opozicije naglašavaju da slične mjere reacionalizacije treba sprovesti i u samoj Vladi, a posebno ukinuti nadoknade koje poslanici vladajuće koalicije dobijaju kao članovi upravnih odbora preduzeća u kojima država ima vlasništvo. Poslanik Nove srpske demokratije Radojica Živković:

"Ministarstvo finansija bi prvo trebalo da ukine nadoknade za članove upravnih odbora javnih preduzeća poslanika koji na nekoliko mjesta obavljaju funkcije raznih upravnih odbora, članova komisija, regulatornih tijela gdje zarađuju ogromne pare i najmanje primanje je primanje u skupštini. Nama koji imamo samo jednu normalnu platu i koji profesionalno radimo u skupštini to će biti osjetno smanjenje, ali ako je to cilj da se uštedi novac i ako će to doprinijeti štednji u godini krize onda podržavamo to".

Ko više troši i ko neracionalno troši novac poreskih obveznika, Vlada ili skupština, bila je tema i ranijih rasprava u parlamentu. Tako je, podsjećamo, tokom premijerskog sata koji je održan u julu u parlamentu došlo do rasprave između predsjednika Vlade Mila Đukanovića i predsjednika skupštine Ranka Krivokapića o troškovima institucija. Najprije je premijer tada optužio poslanike, a šef parlamenta ponudio arbitražu o troškovima:

Đukanović: "Da li ste razmislili oko onog penzionog osnova da poslije dva mandata možete da idete penziju, da li ste razmislili o tome da može da se sažme i racionalizuje putovanje u inostranstvo i sve ostalo što su rashodi u parlamentu. Razmislite o tome kada već tako zabrinuto razmišljate o socijalnoj ugroženosti jednog značajnog dijala stanovništva".

Krivokapić: "Oko ušteda smo preduzeli sve to i razmislili smo i preduzeli. I možemo izvršiti komparativnu analizu sa ministarstvima".

Predsjednik opozicione Socijalističke narodna partije Srđan Milić kaže da su najavljene mjere štednje posljedica javašluka u trošenju novca i poslovanju potrošačkih jedinica, a da je jedino Skupština Crne Gore vratila novac u budžet:

"Ukoliko neko smatra da treba poslanici u Skupštini Crne Gore da budu ti koji moraju na svojoj koži prvi da osjete šta znače mjere štednje siguran sam da ćemo mi to podržati jer sam siguran u još nešto, da nećemo dozvoliti bilo kakvo rasipničko ponašanje ostalih potrošačkih jedinica, uključujući i Vladu Crne Gore da smo zatražili i dobili pregled o tome koliko je u posljednjem periodu po osnovu isplate rente isplaćeno od strane Vlade Crne Gore i to su vrlo, vrlo zanimljivi podaci. Dakle, činjenica je da u Crnoj Gori postoje građani prvog i drugog reda kada se glada odnos resornog ministarstva i Vlade Crne Gore prema obavezama koje se izmiruju".
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG