Dostupni linkovi

Bezbednosna situacija uprkos neredima stabilna


Ivan Bogdanov, uhašeni vođa 'navijača' koji su izazvali nerede u Đenovi, 13. oktobar 2010
Ivan Bogdanov, uhašeni vođa 'navijača' koji su izazvali nerede u Đenovi, 13. oktobar 2010
Odbor za odbranu i bezbednost Skupštine Srbije zaključio je da je bezbednosna situacija u zemlji stabilna, uprkos neredima koje su srpski ekstremisti i huligani izazvali 10. oktobra u Beogradu i na fudbalskoj utakmici u Đenovi. Čelnici policije i civilne bezbednosne službe saopštili su da se nastavlja rad na identifikovanju izgrednika i izrazili nadu da će odgovorni biti brzo procesuirani.

Saša Vukadinović, direktor Bezbednosno informativne agencije Srbije, rekao je da je BIA preduzela sve potrebne mere u pripremi održavanja Parade ponosa u Beogradu, i da je dva dana pre te manifestacije sačinjena bezbednosna procena koja je dostavljena direktoru Policije i drugim organima

“Naša predviđanja šta će se dogoditi bila su dosta dobra. I, na žalost, naše procene obistinile su se u 95 odsto slučajeva onoga što se desilo 10. oktobra u danu održavanja Parade ponosa. Kada se radi o izgredima na tom događaju, ali i dešavanjima prilikom prekinute utakmice Italija – Srbija u Đenovi, BIA je na raspolaganju policiji i pomaže joj u identifikovanju svih lica koja su pravila izgrede"
, kaže Vukadinović.

Vukadinović je rekao da je su u informacijama BIA navedene i procene da bi protivnici Parade ponosa mogli da napadnu sedišta nevladinih organizacija i političkih partija koje podržavaju održavanje Parade, ali da policija nije u potpunosti mogla da zaštiti sve te objekte zbog taktike koju su primenjivali huligani u pokušaju da razvuku policijske snage na više mesta u gradu.

Ivica Dačić, ministar policije, rekao je da je u neredima u Beogradu povređeno 173 pripadnika MUP-a, kao i 31 učesnik protesta protiv Parade ponosa.

Privedeno je 259 izgrednika, od kojih je 243 dobilo krivične prijave, 16 će biti gonjeno prekršajno, dok je za 132 osobe određena mera zadržavanja u pritvoru. Dačić je rekao da je sada potrebno da država učini sve da se sankcionišu krivci za nerede

“Policija, tužilaštvo, i sve bezbednosne strukture i dalje intenzivno rade na pregledavanju video snimaka, zapisa sigurnosnih kamera, i prikupljanju izjava svedoka u cilju utvrdjivanja identiteta, obezbedjivanja materijalnih dokaza i procesuiranja izgrednika"
, rekao je Dačić.

Sprečeno je krvoproliće


Milorad Veljović
, direktor Policije, izjavio je da BiA i policija sarađuju izuzetno dobro, da razmenjuju informacije, i dodao da je u toku provera motiva divljanja huligana iz Srbije na utakmici u Đenovi. Prema proceni ministra Ivice Dačića, neredi u Italiji nisu direktno vezani za događaje na Paradi ponosa ali se na nju "naslanjaju".

“Sigurno je da je sada na državnim organima da primene usvojene izmene zakona koje se tiču pooštravanja kazni za nasilje na sportskim priredbama i drugim javnim manifestacijama. Jednostavno, da se zakoni koje smo doneli efikasno primenjuju"
, kaže Dačić.

Saša Vukadinović ocenio je da su MUP i BIA 10. oktobra uradili dobar posao i pohvalio rad policije koja je, kako je naveo sam ministar Dačić, uspešno mogućila održavanje Parade ponosa i sprečila da se tog dana u Beogradu desi krvoproliće.

“BIA stoji na raspolaganju svim nadležnim organima kako bi se nastavilo procesuiranje svih tih osoba koje su svojim divljačkim postupcima nanele štetu ugledu Srbije. iskreno se nadam da će brzim procesuiranjem sve to imati ozbiljan karakter generalne prevencije"
, naveo je Vukadinović

Čelnici policije i BIA zaključili su da nema nema opasnosti da bi delovanje ekstremističkih grupa moglo da ugrozi bezbednost Srbije.

Zbog nereda u Beogradu i Đenovi, MUP Srbije će narednih dana dati procenu o bezbednosnom riziku održavanja večitog derbija, fudbalskog meča Crvena zvezda – Partizan. Ta utakmica domaćeg prvenstva na programu je 23. oktobra, ali posle izliva nasilja prethodnih dana postoje predlozi da se derbi odloži zbog strahovanja od nereda.
XS
SM
MD
LG