Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Skupštini nova politička prepucavanja


Skupština Srbije, Foto: Bojana Matić

Skupština Srbije ponovo je centar političkih prepucavanja. Stranka bivšeg premijera Vojislava Koštunice, dokazujući to snimkom video kamere, tvrdi da je vladajuća većina falsifikovala skupštinski kvorum. Vlast odgovara da Koštunica urušava institucije radi svog rejtinga.

Najviši predstavnički organ ponovo je u žiži javnosti. Demokratska stranka Srbije (DSS) tvrdi da je skupštinska većina usvajala zakone bez potrebne većine što je, da bi to potvrdio u skupštinskim klupama, privatnom kamerom snimio i šef ove poslaničke grupe Miloš Aligrudić:

Miloš Aligrudić
"Snimljeni su poslanici koji su stavili svoje poslaničke kartice u jedinice i, na taj način, u elektronskom sistemu napravili kvorum za glasanje, a da pri tome niti su na svom mestu niti su u sali. To znači da će se utvrditi vrlo lako da u trenutku glasanja, kada predsednica Narodne skupštine pročita da je glasalo ili da je u glasanju učestvovalo 126 ili 127 poslanika, dok smo ovo slikali, nije bilo 126, 127 poslanika."

Oglasio se i predsednik ove stranke, Vojislav Koštunica, koji tvrdi da u Skupštini nije bilo kvoruma. Njegovi doskorašnji partneri, a sada politički rivali, demokarate, uzvraćaju tvrdnjom da Koštunica urušava institucije radi svog rejtinga. Šefica poslaničke grupe Zajedno za evropsku Srbiju (ZES), Nada Kolundžija, u svemu vidi prljavu i ciljanu kampanju opozicije:

Nada Kolundžija
"Mi želimo da ovu priču koja je otvorena, sa zaista krajnje mračnim političkim namerama, završimo potpuno spremni da svi koji su nadležni daju dokaze o tome do koje mere je izrečena laž i do koje mere je iskonstruisano nešto što apsolutno ne počiva na činjenicama."

Predstavnici vladajuće koalicije, dakle, tvrde da nije bilo nepravilnosti u glasanju i najavili su da će tražiti da se Aligrudić kazni jer je snimao kolege. Željko Ivanji iz G17 plus:

"Ne samo da sam pogledao snimak nego sam bio u sali, i mogao sam vizuelno da primetim da su svi poslanici u sali. Tačno je da nisu bili na svojim mestima, ali to nije neophodno za utvrđivanje kvoruma. Kvorum je bio, dakle, poslanici su bili u sali. Tu spora nema. Za mene je sporno kako je moguće da jedan poslanik unese kameru i da se ponaša poput paparaca ili egzibicioniste i da, jednostavno, snima druge poslanike. To je neprihvatljivo."

Dešavanje u parlamentu samo je posledica sistemskog urušavanja institucije države. Vladajuća većina nema strategiju kako da spreči opstrukciju i omogući rad po dnevnom redu, ističe Zoran Ostojić iz Liberalno demokratske partije (LDP):

"Vi se sad bavite tim pojedinačnim događajem a ja govorim o suštini problema koji mi ovde imamo. Pa nije valjda najveći problem u državi što su poslanici držali kartice, a nisu sedeli na mestima. Ja kažem da već mesecima traje kampanja protiv parlamenta, da je ta degradacija i ponižavanje institucije u Srbiji posledica politike koju su te dve demokratske stranke vodile u prošlosti. Nije to počelo juče. Šta Aligrudić očekuje, ako su zajedno krali Srbiju na referendumu, da se desi – kada im je tesno, kad im je Batić 126. poslanik."

Nije prvi put da skupštinskim zasedanjem dominira pitanje validnosti kvoruma čime se znatno usporava rad Skupštine i donošenje veoma bitnih evropskih zakona, kaže Nada Kolundžija:

"Jedna poslanička grupa koja se otvoreno protivi ulasku Srbije u Evropsku uniju, uprkos interesu građana da Srbija što pre postane članica Evropske unije, pokreće jednu prljavu kampanju, čije posledice jesu u Srbiji, ali te posledice će ocenjivati neko ko u Briselu treba da proceni i da sada, nakon te afere, procenjuje da li je Skupština Srbije mesto gde se na nelegitiman način donose odluke."


Skupština Srbije, koliko god se vladajuća većina trudila da je upristoji, pretvorila se poslednjih meseci u poprište uvreda, primitivizma.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG