Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Da li su poslovničke izmene pozitivne?


Skupština Srbije

Nakon dvonedeljnih političkih prepucavanja i na trenutak žučnih rasprava, koje su za posledicu imale i fizičke incidente, Skupština Srbije relativno je brzo usvojila izmene i dopune Poslovnika o radu koje utvrđuju ograničavanje rasprave o amandmanima na pet sati i uvođenje posebnog vremena za pokretanje aktuelnih tema. Opozicija smatra da su rešenja restriktivna.

Opozicija je, koristeći poslovničke mogućnosti, vrlo često blokirala rad Parlamenta, koji je u procesu evropskih integracija usvojio tek trećinu predviđenih zakona. Vladajuća većina, koja je i odgovorna za skupštinsku atmosferu, veruje da će novi poslovnik omogućiti da Parlament radi efikasnije i da više ne bude u blokadi, čime se poslednjih nedelja suočavao gotovo svakodnevno. Šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija:


"Svi građani Srbije videli su da se ne radi o izgovoru, radi se o tome da je ovaj poslovnik zloupotrebljavan na način da je Skupština često bivala blokirana. Ove izmene će omogućiti da do takvih blokada ne dolazi, da nivo rasprave u Parlamentu bude onakav kakav građani Srbije zaslužuju."


Mislim da je ovo pokušaj redukcije prava opozicionih poslanika i pokušaj restrikcije poslovnika koja neće dati nikakav rezultat, da je ovo takođe jedna ikebana bez ikakvog praktičnog efekta.
Pooštreni su kriterijumi u vođenju sednice kada neko zloupotrebljava pravo da prijavi povredu Poslovnika. Precizirano je da će pet sati rasprave o amandmanima koristiti sve poslaničke grupe, proporcionalno zastupljenosti u Parlamentu, kao i u načelnoj raspravi. Utvrđeno je da poslanik na samoj sednici može da reaguje na neku nepravilnost koja bi odmah mogla i da bude otklonjena, a onemogućeno je da se za istu povredu procedure prijavljuje više poslanika. Opozicija smatra da su rešenja restriktivna. Za izmene Poslovnika glasali su poslanici vladajuće većine, dok poslanici opozicije nisu bili u sali tokom glasanja. Protiv izmena bio je samostalni poslanik Vladan Batić:

"Mislim da je opozicija trebala da bude prisutna, da glasa protiv i pokaže svoj stav, da glasa za svoje amandmane. Ja sam glasao protiv jer mislim da je ovo pokušaj redukcije prava opozicionih poslanika i pokušaj restrikcije poslovnika koja neće dati nikakav rezultat, da je ovo takođe jedna ikebana bez ikakvog praktičnog efekta."

Jedan od razloga za neefikasnost Parlamenta je činjenica da se unutar najveće opozicione partije Srpske radikalne stranke desila dramatična podela koja je za posledicu morala imati tektonske poremećaje u Parlamentu. Kako opozicione partije nisu učestvovale u pripremi zakonskih izmena poslovnika, poslanici su napustili salu nezadovoljni načinom na koji većina namerava da uredi skupštinsku raspravu. Šef poslaničke grupe Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović:


"Nismo učestvovali u pripremi ove sednice, nije bilo spremnosti za jedan razuman i odgovoran odnos prema unutrašnjoj reformi Parlamenta, pa tako nismo želeli da učestvujemo ni u samom glasanju od kojeg se ograđuje većina onih koji su učestvovali i glasali. Tu je moj kolega gospodin Čanak, verujem da će on moći da vam odgovori na konkretniji način što se tiče samog poslovnika."

Mislim da je ovo vrlo opasno za parlamentarizam i ukupnu demokratiju u Srbiji.
Da li će izmene poslovnika sprečiti opstrukciju rada Parlamenta, glavno je pitanje koje se postavlja vladajućoj koaliciji koju podržava i predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak:


"Naravno da neće, sprečio bi i stari poslovnik samo da ga se neko pridržavao. Dakle, nije poenta u poslovniku nego u nameri da se u Skupštinu uvede red. Mislim da je ovo vrlo opasno za parlamentarizam i ukupnu demokratiju u Srbiji, nadajmo se da će nas set zakona koji će ovim putem biti brže donet brže približiti Evropi i Evropskoj uniji, da ćemo time kompenzovati ovo za šta lično mislim da je objektivno opstrukcija demokratije u Srbiji."

Izmenama poslovnika se između ostalog uvode i obavezne sednice svakog poslednjeg četvrtka u mesecu, na kojima će premijer i ministri odgovarati na poslanička pitanja. Dve trećine evropskih zakona još uvek su na listi čekanja najvišeg zakonodavnog tela Srbije. Parlament je dosada imao ozbiljne smetnje u radu, pre svega da ostvaruje svoju ustavnu ulogu, ali i ulogu koju ima u ubrzanom putu ka Evropskoj uniji.

XS
SM
MD
LG