Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Skupština RS osporila odluku Predsjedništva BiH


Skupština Republike Srpske

Narodna skupština RS osporila je odluku Predsjedništva BiH da se Savjetu bezbjednosti UN uputi zahtjev o provođenju odluke Međunarodnog suda u Hagu po osnovu tužbe BiH protiv Srbije za genocid.

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović nije podržao ovu odluku, smatrajući da je ona destruktivna po vitalni interes RS. Radmanović je danas zatražio podršku od entitetskog parlamenta:
«Ovo je, u najgorem trenutku, ponovo napad iz Bosne i Hercegovine na Republiku Srbiju i na srpski narod koji živi u BiH. Mi to ne možemo dozvoliti. Ja to ne mogu dozvoliti. Znam da ni vi to ne možete dozvoliti, a u skladu sa Ustavom i obraćam se vama.»
Obrazlažući zašto odluku Predsjedništva BiH treba osporiti, Radmanović je rekao da ona nije donesena konsenzusom već preglasavanjem, da je protivna principima spoljne politike BiH koji uključuju dobrosusjedske odnose sa Srbijom, te da predstavlja udar na Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama koje je RS sklopila sa ovom državom.
Šef poslaničkog kluba SDA Ramiz Salkić rekao je da je presuda Međunarodnog suda pravde činjenica koju bi svi trebalo da prihvate i čiji je legitimitet više puta provjeren. Kada je riječ o glasanju u zajedničkim tijelima, on je podsjetio da je i član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić preglasan na drugom pitanju na istoj sjednici Predsjedništva kada je preglasan i Radmanović.
Presuda Međunarodnog suda zahtjeva identifikaciju i privođenje odgovornih, podsjetio je Salkić i dodao:
«I ja smatram da nije ni dobar momenat, da nije možda trenutak za tako nešto. Ali zašto to nije urađeno prije pet mjeseci, na inicijativu člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda, kada je možda bio momenat
Muharem Mursilović iz Stranke za BiH prenio je stavove svoje partije da odluka Predsjedništva BiH ne može biti destruktivna po vitalni interes RS, jer je Sud naredio da se optuženi za zločine moraju izručiti, a Srbija već godinu dana nije postupila po presudi:
«Ja mislim da treba ispoštovati odluku Suda, ali ne možemo se stalno pozivati na odluke Suda i govoriti kako treba sve odgovorne hapsiti, a onda, u praksi, ništa ne činiti.»
Predstavnici bošnjačkih stranaka u parlamentu RS pokušali su dovesti u pitanje legalitet odlučivanja Narodne skupštine, ističući da se odluka treba preispitati pred Vijećem naroda RS.
Predsjednik entitetskog parlamenta, Igor Radojičić, kaže da bi se time uveo veto na veto, što nije u skladu sa Ustavom BiH:
«Po Ustavu BiH, član 5. tačka 2d, Narodna skupština dvotrećinskom većinom, kao konačna instanca odlučuje o ovom slučaju. Iznad ili poslije nje u odlučivanju o izjavi člana Predsjedništva nema nikog.»
Radojičić je zaključio da nakon današnje odluke Narodne skupštine RS, odluka Predsjedništva BiH - ne stupa na snagu.
  • 16x9 Image

    Maja Bjelajac

    U skoro dvije decenije novinarske karijere, izvještavala i istraživala o temama iz kulture, politike i društva za najveće medije u Republici Srpskoj o od 2006. radi kao dopisnik RSE iz Banjaluke.

XS
SM
MD
LG