Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ko koga uslovljava?


Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević

Nakon što po prvi put na konstitutivnoj sjednici nije izabran predsjednik Parlamenta Crne Gore, već je zasjedanje prekinuto na neodređeno vrijeme zbog spora unutar koalicije, otvara se pitanje - zašto vladajuće partije i pored apsolutne vlasti nijesu uspjele da se dogovore oko raspodjele funkcija?

Kako nam je saopštio zamjenik generalnog sekretara crnogorskog Parlamenta Slobodan Dragović, Skupština Crne Gore nakon potvrđivanja mandata nije ograničena bilo kakvim rokovima za izbor rukovodstva Skupštine i do tog izbora će doći kada bude postignut politički dogovor. Do političkog dogovora o tome ko će zauzeti mjesta u rukovodstvu Parlamenta doći će tokom razgovora o raspodjeli mjesta u novoj Vladi Crne Gore, potvrdio je portparol Demokratske partije socijalista Rajko Kovačević, koji kaže da njegova stranka ne očekuje duga usaglašavanja jer su principijelno stvari jasno postavljene:

Rajko Kovačević
"Razgovori između koalicionih partnera oko konstituisanja crnogorskog Parlamenta poslije izbora rukovodstva Skupštine i predviđenih radnih tijela će se voditi u kontekstu ukupno jasno definisanih odnosa između koalicionih partnera, definisanim prije svega predizbornim koalicionim sporazumom. Mislim da takvo razmišljanje dijele i naši koalicioni partneri, da će se relativno brzo i bez, kako ste kazali, teških pregovora dogovoriti sva rješenja neophodna za konstituisanje i crnogorskog Parlamenta i Vlade Crne Gore. Naravno, svaka partija unutar koalicije može shodno istinski brilijantno ostvarenoj izbornoj pobjedi isticati svoj lični doprinos takvom rezultatu i to je prirodno, ali i postavljeni principi oko podjele funkcija u Parlamentu i u Vladi su veoma jasni, kao što je veoma jasno da su ostvarenju te ubjedljive izborne pobjede svoj doprinos dali svi u koaliciji proporcionalno svojoj političkoj organizovanosti i snazi."

Nakon prekinute sjednica Parlamenta zbog neusaglašavanja članica vladajuće koalicije oko jednog potpredsjedničkog mjesta, u Socijalističkoj narodnoj partiji otvaraju pitanje ko koga ucjenjuje. Potpredsjednik stranke Vasilije Lalošević pita šta je bio cilj izbora ako vladajuća većina sa osvojenih 48 mandata ne može da izabere rukovodstvo Parlamenta:

"Veoma je, doduše, simptomatična izjava gospodina Krivokapića, dosadašnjeg predsjednika Parlamenta, da je najbolji mandatar onaj koji dobije većinu u Parlamenutu, odnosno 41 glas, što očigledno potvrđuje tezu o takozvanom ucjenjivanju ili uslovljavanju čelnika vladajuće koalicije uoči izbora. Naravno, to nije ništa novo, u Crnoj Gori se to dešavalo i ranije, ali sada je više nego očigledno mada juče nijesmo dobili odgovor na pitanje ko koga uslovljava, mali velike ili veliki male. Tako se na djelu pokazala očigledna neozbiljnost vladajuće garniture koja na taj način pravi štetu cjelokupnom društvu, jer je krnji ugled prije svega državnih institucija dok u međuvremenu ekonomska kriza raste iz dana u dan."


Nebojša Medojević
Konstatujući da vladajuća koalicija svojim ponašanjem ponižava Skupštinu Crne Gore, Nova srpska demokratije je ocijenila da 'jedna minorna partija', poput Socijaldemokratske partije, sa nezasluženim brojem mandata dozvoljava sebi komociju da dijeli lekcije svima u Skupštini. Na drugoj strani, u Pokretu za promjene smatraju da izostanak izbora rukovodstva Parlamenta ima dublji motiv a to je nespremnost prihvatanja odgovornosti za bankrot javnih finansija. Predsjednik stranke Nebojša Medojević to povezuje sa izostankom odluke o mandataru za sastav nove Vlade:

"To je juče bila jedna prava slika politčkog haosa u kome se Crna Gora nalazi, gdje jedna politička elita dobija na izborima, a nema ideje ni vizije šta da radi sa tom vlašću i kako da izađe u susret sve vidljivim negativnim ekonomskim trendovima jer Crnoj Gori sada treba jedna Vlada koja ima konkretan program za spriječavanje krize i koja nema nikakve privatne interese koji bi je spriječavali da taj program implementira. Očigledno da DPS još uvijek ne može da izabere mandatara i pretpostavljam da je te činjenice ustvari proizilazi kompletna kriza u koju uvode čak i politički sistem u Crnoj Gori. Osim ekonomske krize koja prijeti da potpuno parališe državu, mi sada ulazimo u jednu političku krizu i nije to samo pitanje kadrovskih rješenja već je to pitanje spremnosti ili nespremnosti gospodina Đukanovića da preuzme još jedan mandat."
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG