Dostupni linkovi

Skupština bi mogla raditi i u vrijeme godišnjeg


Ranko Krivokapić, foto: Savo Prelević
Ranko Krivokapić, foto: Savo Prelević
Predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić najavio je mogućnost da skupština nastavi da radi u vrijeme kolektivnog godišnjeg odmora u avgustu kako bi se pronašlo prihvatljivo rješenje za usaglašavanje izbornog zakona sa Ustavom.

S obzirom da je sa više domaćih i evropskih adresa Crna Gora upozorena da neće otpočeti pregovore sa Evropskom unijom o članstvu u slučaju da ne dođe do usvajanja novog izbornog zakona, šef crnogorskog parlamenta je najavio mogućnost praktičnog ukidanja kolektivnog odmora.

"Mi ne odustajemo do posljednjeg dana, 31. jula, ako treba i avgusta, ćemo raditi da dođemo do tog koncenzusa. Nadam se da to neće biti prepreka za dobijanje pregovaračkog statusa", poručio je Krivokapić.

Dosadašnja praksa je pokazala da, kada je riječ o interesima poslanika pitanja, kao što su: trinaesta plata, kolektivni godišnji odmori, povećanja plata i razni dodaci za dodatni angažman, bili su usvajana potpunim koncenzusom. Ovoga puta je otvoreno pitanje da li će poslanici žrtvovati avgustovski kolektivni odmor u cilju pronalaženja koncenzusa za usvajanje novog izbornog zakona ili će u cilju ostvarenja jednomjesečne pauze u radu skupštine usaglasiti izborni zakon sa Ustavom Crne Gore.

Maraš: Mislim da je to jedan populizam u odnosu na realno stanje.

Mišljenja su različita. Koordinator Mreže za afirmaciju nevladinog sektora za monitoring rada parlamenta Vuk Maraš smatra da poslanici nijesu spremni da žrtvuju svoje godišnje odmore, odnosno da će usvojiti izborni zakon krajem jula.

"I kada dođe vrijeme, negdje krajem jula, da se uslaglašava, odnosno da se usvaja izborni zakon, mislim da će ga bez ikakvog problema usvojiti samo da ne bi žrtvovali svoje godišnje odmore. Mene svakako ohrabruje jučerašnja izjava predsjednika parlamenta da su oni spremni da rade i u avgustu ako treba, iako mislim da ona malo nekorespondira sa realnim stanjem, jer parlament nikada nije radio u avgustu, već imamo problem da i onda kada mu je zakonom predviđeno da treba da radi, odnosno Poslovnikom skupštine, tako da mislim da je to jedan populizam u odnosu na realno stanje i zaista vjerujem da će oni usvojiti taj zakon i prije početka avgustovskih odmora", kazao je Maraš.

Problem - što će avgustovski rad donijeti

Ipak, izvršni direktor Centra za monitoring Zlatko Vujović vjeruje da će poslanici u avgustu razmatrati izborni zakon i to zato što je izborni zakon izuzetno veliko pitanje koje je teško riješiti bez punog angažmana svih subjekata.
Zlatko Vujović

"Prilično sam, na neki način, skeptičan po pitanju uspjeha samoga procesa, jer ono kako ja mogu da vidim sa strane jeste da su se političke partije, odnosno oni koji rade na izmjeni zakona o izboru odbornika i poslanika, zatvorili u jedna začarani krug i teško da mogu da sagledaju moguća rješenja van toga kruga", rekao je Vujović.

Parlamentarne grupe već nekoliko godina rade na usvajanju novog izbornog zakona koji bi bio usaglašen sa Ustavom, a da nema dvotrećinske većine za njegovo usvajanje. Partije vlasti i opozicije se međusobno optužuju za nedostatak osjećaja za kompromis, a posljednji rok koji je dat za usvajanje zakona je 31. jul.

Jedan od prvih uslova za zeleno svijetlo za početak pregovora za članstvo u Evropskoj uniji je unaprijeđenje izbornog zakonodavstva u skladu sa preporukama OEBS-a ODIR-a. Međutim, dosadašnja upozorenja iz međunarodne zajednice da će Crna Gora veoma teško otpočeti pregovore o članstvu ukoliko ne usaglasi izborni zakon sa Ustavom nijesu motivisali poslanike da postignu kompromis.

Zato smo pitali Radojicu Živkovića iz Nove srpske demokratije da li je Krivokapićevo upozorenje o ukidanju avgustovskog kolektivnog odmora možda bolja motivacija za poslanike da usvoje izborni zakon do kraja jula.

"Neće to biti nikakva nova motivacija jer mi smo spremni na kompromis, nudimo taj kompromis svaki dan, ali oni bi htjeli da kompromis bude kako oni hoće, a to jednostavno nije moguće. Ja mislim da DPS i vrh DPS-a ne želi kompromis. Ja mislim da samo zamajavaju javnost. Zašto to oni žele ja pojma nemam. Čakaju da se Milo Đukanović priključi, da on kao spasilac svega u Crnoj Gori čarobnim štapićem mahne i dođe do kompromisa", kaže Živković.

Na drugoj strani, visoki funkcioner Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković smatra da je problem u opoziciji i da se ništa neće uraditi ni u avgustu ni u septembru.

"Možemo da radimo od danas, čitav jul i avgust i septembar, dok ne padnemo na koljena i da ništa ne uradimo. Ako se nešto ne promijeni u ponašanju navodne parlamentarne alternative. To se ne mijenja preko noći. Ako ćemo raditi u avgustu, radićemo, nema problema. Hoćemo li što uraditi? Ništa nećemo uraditi. Najmanji je problem hoćemo li raditi u avgustu. Problem je što će taj rad donijeti", zaključuje Vuković.
XS
SM
MD
LG