Dostupni linkovi

Skupština u petak o izborima i aferi 'Snimak'


Skupština Crne Gore
Skupština Crne Gore
Skupština Crne Gore u petak počinje raspravu o opozicionom prijedlogu da predsjednički izbori budu proglašeni nedemokratskim a time i nevažećim, kao i o otvaranju parlamentarne istrage o aferi „Snimak“. Zakonodavni odbor je prihvatio da inicijativu opozicije, ali to nije garancija da će se na plenarnoj sjednici predsjednički izbori proglasiti nevažećim zbog nepravilnosti.

Bez rasprave Zakonodavni odbor je usvojio predloge opozicionih stranaka da se u petak na plenumu otvori rasprava i glasa o tome da li su predsjednički izbori u Crnoj Gori bili demokratski i da li taj izborni proces treba poništiti.

Rasprava o ovim temama bio je uslov dijela opozicije, odnosno Demokratskog fronta da se vrati u parlament koji bojkotuje od završetka predsjedničkih izbora.

Opozicija smatra da Filip Vujanović nije mogao biti proglašen pobjednikom predsjedničkih izbora jer je time prekršen Ustav Crne Gore, tokom izbornog procesa prekršeni su brojni zakoni i suspendovana osnovna ljudska prava građana Crne Gore. Opozicija tvrdi da su uočene brojne nepravilnosti koje su uticale na krajnji rezultat predsjedničkih izbora održanih 7 aprila na kojima je osim Vujanovića učestvovao kandidat opozicije Miodrag Lekić.

Pored toga, opozcija zahtjeva otvaranje parlamentarne istrage o aferi „Snimak“, čija je suština da su funkconeri Demokratske partije socijalista na stranačkim sjednicama osmišljavali plan zloupotreba državnih insitucija i javnih preduzeća u cilju ostvarenja povoljnog izbornog rezultata.

Pored toga, opozicija zahtjeva da Skupština imenuje Vrhovnog državnog tužioca kvalifikovanom većinom iznad dvije trećine poslanika, a da državno tužilaštvo sprovede istragu i utvrdi eventualnu krivičnu odgovornost u aferi „Snimak“.

Iako je Zakonodani odbor svojom odlukom omogućio raspravu o ovim prijedlozima opozicije na plenumu, Emilo Labudović iz Demokratskog fronta nije siguran da će većina u Skupštini prihvatiti sve inicijative:

"Svi smo svjedoci i u Crnoj Gori nema nijednog njenog najnaivnijeg građanina koji sumnja u činjenicu da su ovi izbori bili i neregularni i pokradeni. Da je pravde i prava, koji na žalost ne stanuju još uvijek ni u ovom domu u dovoljnoj mjeri, sjutra bi trebalo da se usvoji ovaj zakon i da se napravi presedan", kaže Labudović.

Emilo Labudović
Emilo Labudović
Labudović smatra da će većina u parlamentu odlučiti da se sprovede parlamentarna istraga oko afere „Snimak“ ali vejeruje da će rad anketnog odbora biti opstruiran od vladajuće većine na koju se afera odnosi:

"Ali sam više nego ubijeđen da će tokom rada tog odbora učiniti sve da parališe njegov rad i da on ne dođe do onih rezultata do kojih bi objektivno mogao da dođe jer je sve bjelodano i dokazano, sve je toliko očigledno da samo slijepi ne vide", dodaje Labudović.

Kasno za poništavanje izbora

I poslanik Socijalističke narodne partije Velizar Kaluđerović očekuje da budu donesene važne odluke jer se sve tačne dnevnog reda odnose na izborni legitimitet vlasti:

"Evo prilike svima njima da donošenjem posebnog zakona prižimo priliku građanima nakon što bi popravili neke stvari na koje je realnost ukazala da nijesu bile dobre da su se desile brojne neregularnostima da se na ponovljenim izborima dobije predsjednik sa punim izbornim legitimitetom", kaže Velizar Kaluđerović.

U Demokratskoj partiji socijalista odbacuju mogućnost da su predsjednički izbori bili neregularni. Poslanik Radovan Obradović kaže da je Filip Vujanović ustavni kandidat, da su izborni rezultat utvrdile nadležne institucije i da nema osnova za proglašavanje izbora nevažećim:

"Kada bi u skupštini moglo to tako da se donose zakoni kojima se poništava izborna volja, onda bi to bio zaista jedan apsurd, to ne bi bila demokratija i na taj način ne bi mogle da postoje institucije sistema. Dakle, sigurno je da se u ovom postupku neće izglasati jedan takav zakon. To bi bio poraz zakonitosti i ustavnosti u Crnoj Gori i sigurno je da je to ne moguće", tvrdi Radovan Obradović.

Džavid Šabović iz Socijaldemokratske partije vjeruje da je Filip Vujanović bio neustavan kandidat, te da je na dijelu biračkih mjesta bilo nepravilnost, ali smatra da je sada kasno za poništavanje izbora, a podržava otvaranje parlamentarne istrage za aferu „Snimak“:

"Ali, iako znam da su ovi izbori bili nelegitimni jer se radi o neustavnom kandidatu, kao i nizu propusta koji su se dogodili tokom izbora sada je kasno jer naknadna pamet nikada nije bila pamet. Trebalo je, osim ponavljanja glasanja na nekim simboličkim mjestima koja nijesu uticala na rezultat zaista poništiti izbore na onim spornim mjestima i ponoviti ih. To bi možda moglo da bude pravo rješenje. Sada je o tome kasno pričati. Ja podržavam inicijativu o formiranju anketnog odbora o aferi 'Snimak'. Zaista treba konačno da se utvrdi istina i ako bude dokazano da je bilo nezakonitosti da se najrigoroznije kazne svi. Da bude svima nama za nauk da svako ima pravo da se zaposli a ne da za posao partijska knjižica bude propusnica", zaključuje Šabović.
XS
SM
MD
LG