Dostupni linkovi

Izabran novi ministar privrede Srbije, ponovo zvižduci i buka


Transparenti za zahtevima opozicije u sali Skupštine, 5. septembar 2023.
Transparenti za zahtevima opozicije u sali Skupštine, 5. septembar 2023.

Poslanici dela opozicije 6. septembra, drugi dan zaredom, ometali su rad Skupštine zbog neispunjenja zahteva protesta "Srbija protiv nasilja".

Deo opozicionih poslanika pravio je buku zvižducima, sirenama i povicima. Držali su transparente sa zahtevima protesta "Srbija protiv nasilja", a oko njih je bilo raspoređeno skupštinsko obezbeđenje.

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić je za to vreme vodio sednicu i čitao amandmane na zakonske predloge, upućujući uvredljive poruke poslanicima dela opozicije, kao što su "lopovi", "lažovi", "izdajnici", "nasilnici".

Poslanici vladajućih stranaka usvojili su rebalans budžeta, a usvojene su i ostale tačke dnevnog reda, kojih je bilo preko 20.

Niko od poslanika se nije javio za reč da obrazloži predložene amandmane.

"Niko reč ne dobija, jer se niko za reč i ne javlja", rekao je Orlić.

U prvom delu sednice je vladajuća većina izabrala Slobodana Cvetkovića iz Socijalističke partije Srbije (SPS) za ministra privrede, dok je deo opozicionih poslanika bukom ometao glasanje.

Novi ministar privrede izabran je glasovima 148 od ukupno 250 poslanika. Dva poslanika su bila protiv.

Deo opozicije pravio je buku i dok je Cvetković polagao zakletvu.

Slobodan Cvetković je na mestu ministra privrede nasledio Radeta Bastu koji je smenjen nakon što se založio za uvođenje sankcija Rusiji.

Evropska unija je uvela više paketa sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, čemu se Srbija se do danas nije pridružila, uprkos mnogobrojnim pozivima.

Zašto opozicija 'blokira' parlament?

Opozicioni poslanici su 5. septembra u parlamentu poručili da "idu u blokadu" skupštine i traže vanredne izbore.

Kako su istakli, takva odluka je doneta jer zahtevi protesta nisu ispunjeni četiri meseca nakon dva masovna ubistva, koja su bila povod za okupljanja građana.

Među zahtevima opozicije su sprečavanje promocije nasilja u javnom prostoru, kao i smene ministra policije Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina.

Od vlasti traže da raspišu vanredne parlamentarne i beogradske izbore, ili da ispune zahteve protesta.

Deo opozicije u Srbiji ometao rad Skupštine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

Četiri meseca protesta

Protesti "Srbija protiv nasilja" održavaju se svake sedmice posle dva masovna ubistva 3. i 4. maja dogodila u Beogradu i okolini Mladenovca, u kojima je stradalo ukupno 19 osoba, među kojima je najviše dece.

Zahtevi protesta su već mesecima isti, i to su smena članova Saveta REM-a i rukovodstva RTS-a.

Traži se i gašenje štampanih medija i ukidanje programa i nacionalnih frekvencija televizijama koje promovišu nasilje i mržnju kao i smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno informativne agencije Aleksandra Vulina.

Nijedan od ovih zahteva nije ispunjen.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je ranije mogućnost prevremenih parlamentarnih izbora.

XS
SM
MD
LG