Dostupni linkovi

Pištaljke, zvižduci i transparenti na sednici Skupštine Srbije


Poslanici dela opozicije sa porukama na sednici Skupštine Srbije, 5. septembar 2023.
Poslanici dela opozicije sa porukama na sednici Skupštine Srbije, 5. septembar 2023.

Uzvicima "lopovi" i "napolje", pištaljkama i bukom, poslanici dela opozicije ometali su rad Skupštine Srbije na početku vanrednog zasedanja 5. septembra.

Opozicija, koja od maja organizuje proteste "Srbija protiv nasilja", saopštila je da posle postavljanja poslaničkih pitanja na sednici "ulazi u blokadu rada Paralamenta" jer vlast "četiri meseca ćuti na zahteve sa protesta".

Sednici su prisustvovali premijerka Ana Brnabić i ministri u Vladi Srbije, a kada su poslanici opozicije sa transparentima i uz povike prišli govornici, skupštinsko obezbeđenje okružilo je prostor u kojem su sedeli predstavnici vlasti.

Premijerka Brnabić je govorila o rebalansu budžeta za 2022. godinu i predlogu za ministra privrede, ignorišići buku koja nije prestajala.

Ona je poručila da će "Vlada nastaviti da radi i da se neće povući pred opozicijom".

"Jedina ideja koju imate je da blokirate sve gde se pojavite, od međunarodnih saobraćajnica do parlamenta Republike Srbije", rekla je Brnabić.

Premijerka Ana Brnabić na sednici Skupštine, 5. septembar 2023.
Premijerka Ana Brnabić na sednici Skupštine, 5. septembar 2023.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić više puta je sa govornice rekao da "penzioneri i majke treba da vide da opozicija ne da da oni dobiju povećanje penzija i državnu pomoć".

Poslanici dela opozicije su držali transparente na kojima su ispisani zahtevi protesta "Srbija protiv nasilja".

"Nudili smo u parlamentu da pričamo, vi ste kupovali vreme. Mi smo tražili razgovor, a vi ste nudili kontramiting", rekao je poslanik Nebojša Zelenović, iz opozicione poslaničke grupe Moramo – Zajedno najavljujući blokadu parlamenta.

Protesti "Srbija protiv nasilja" održavaju se svake sedmice posle dva masovna ubistva 3. i 4. maja dogodila u Beogradu i okolini Mladenovca, u kojima je stradalo ukupno 19 osoba, među kojima je najviše dece.

Zahtevi protesta su već mesecima isti, i to su smena članova Saveta REM-a i rukovodstva RTS-a.

Traži se i gašenje štampanih medija i ukidanje programa i nacionalnih frekvencija televizijama koje promovišu nasilje i mržnju kao i smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno informativne agencije Aleksandra Vulina.

Nijedan od ovih zahteva nije ispunjen.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je ranije opoziciju na dijalog i najavio mogućnost prevremenih parlamentarnih izbora.

Opozicija traži vanredne parlamentarne i beogradske izbore

"Tražimo hitno raspisivanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora do kraja ove godine kako bi opozicija kao svoj prvi korak nakon smene naprednjačkog režima ispunila zahteve građana, saopštili su 5. septembra uoči sednice predstavnici dela opozicije.

"Zahtevamo hitan odgovor predsednika države Aleksandra Vučića, a organizatori protesta će blokirati ovu sednicu Skupštine dok ne dobijemo odgovor o raspisivanju izbora", rekao je poslanik Radomir Lazović u obraćanju novinarima u holu parlamenta.

On je naveo da "u svakom trenutku vlast može da se opredeli za drugačiji put, a to je ispunjavanje zahteva protesta".

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić odgovorio je da "sa zadovoljstvom prihvata želju opozicije da izađe na izbore" i da će o tome obavestiti nadležne institucije.

"Ja ću o tome informisati Vladu i predsednika države, tražiću da dobijemo odgovore u najkraćem realnom roku, verujem da možemo u narednim sedmicama, u narednih 30 dana", rekao je Orlić koji je i funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke na koferenciji za novinare u Skupštini.

Nastavak vanredne sednice na čijem je dnevnom redu rebalans budžeta i još 25 tačaka najavljen je za sredu, 6. septembar.

Opozicija je nakon sednice saopštila da će nastaviti "da se bori u parlamentu", ali nisu naveli detalje.

XS
SM
MD
LG