Dostupni linkovi

Konstituisana Skupština RS-a, Dodik i Cvijanović položili zakletve


Konstitutivna sjednica NSRS, Banja Luka 15. novembar 2022.
Konstitutivna sjednica NSRS, Banja Luka 15. novembar 2022.

U Banjaluci je 15. novembra konstituisana Skupština Republike Srpske (RS), entiteta u Bosni i Hercegovini.

Za predsjednika Skupštine RS je izabran Nenad Stevandić. Pored njega, Skupština RS će imati četiri potpredsjednika.

Zakletvu su položila 83 poslanika koji su izabrani na Opštim izborima u Bosni i Hercegovini (BiH), održanim 2 oktobra.

U Skupštini su poslanici iz 11 političkih stranaka. Najviše poslanika ima Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), 29.

Opozicione stranke - Partija demokratskog progresa (PDP), Srpska demokratska stranka (SDS) i Lista "Za pravdu i red – Nebojša Vukanović" osvojile su ukupno 25 mandata.

U Skupštini RS-a će biti 16 žena.

Na početku sjednice, intonirane su himne Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. Milorad Dodik, predsjednik RS izašao je iz sale prilikom intoniranja himne BiH.

Od međunarodnih predstavnika na konstituirajućoj sjednici je prisustvovao ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov, ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević, te predsjednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić.

Konstitutivna sjednica u Banjoj Luci
Konstitutivna sjednica u Banjoj Luci

Član Predsjedništva BiH, predsjednik i potpredsjednici RS položili zakletvu

Tokom konstituirajuće sjednice zakletvu je položila članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Ovaj presedan je 10. novembra najavio Milorad Dodik, novoizabrani predsjednik RS-a.

"Prvi put činimo da prije nego što se u mandat uvede srpski član Predsjedništva (BiH) on položi zakletvu pred Narodnom Skupštinom Republike Srpske", rekao je Dodik.

Tekst entitetske zakletve koju je Cvijanović položila glasi:

"Zaklinjem se da ću dužnosti savjesno i odgovorno izvršavati, državne tajne čuvati, interese naroda i građana Republike Srpske braniti i zastupati, Ustava i zakona Bosne i Hercegovine i Republike Srpske časno se držati."

Na konstituirajućoj sjednici zakletvu je položio i Milorad Dodik, predsjednik RS-a, te dva potpredsjednika- Ćamil Duraković, iz reda bošnjačkog naroda i Davor Pranjić, iz reda hrvatskog naroda.

Dodik je tokom obraćanja poslanicima rekao kako će njegova ključna politika biti "borba za stabilnost i mir", te poručio da on "određuje interese RS".

Glasovi za poziciju predsjednika RS su se brojali ponovo nakon izbora, zbog brojnih nepravilnosti koje su zabilježene tokom izbornog dana.

Odluku o ponovnom brojanju glasova donijela je Centralna izborna komisija BiH 10. oktobra.

Na sjednici 27. oktobra, Komisija je utvrdila da je Dodik predsjednik RS-a, s oko 27.000 glasova više u odnosu na svoju protivkandidatkinju Jelenu Trivić.

Članovi CIK-a tada su istakli da su brojne nepravilnosti prijavili Tužilaštvu BiH, ali da nema osnova za ponavljanje izbora za bilo koji nivo.

Zbog brojnih nepravilnosti na izborima, opozicione stranke u entitetu RS su organizovale nekoliko protesnih skupova.

Centralna izborna komisija BiH potvrdila je rezultate Opštih izbora 2. novembra.

Koja još tijela trebaju biti konstituisana?

Konstituirajuća sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine zakazana je za srijedu, 16. novembra. Na sjednici će zakletvu položiti Željka Cvijanović, Denis Bećirović i Željko Komšić.

Za 1. decembar je zakazana i prva sjednica novog saziva Zastupničkog doma Parlamenta BiH. Ovaj Parlament broji 42 poslanika, od kojih se dvije trećine neposredno biraju s teritorije entiteta Federacija BiH, a jedna trećina s teritorije entiteta Republika Srpska.

Istog dana će biti održana i konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koji se sastoji od 98 poslanika.

Ko su pobjednici na oktobarskim izborima?

Na opštim izborima u BiH glasalo je nešto manje od 51,5 odsto birača. Oni su osim predsjednika RS birali članove Predsjedništva BiH, poslanike u Predstavničkom domu bh. parlamenta, entitetskim parlamentima, kao i u 10 kantonalnih skupština.

Ukupno je bilo više od 420 hiljada nevažećih glasačkih listića.

Od 42 mjesta u državnom parlamentu, osam će imati Stranka demokratske akcije (SDA), šest SNSD, a pet Socijaldemokratska partija (SDP) BiH.

U entitetskim parlamentima, SDA u FBiH i SNSD u RS su osvojili najviše poslaničkih mjesta.

XS
SM
MD
LG