Dostupni linkovi

Skupština o izboru nove poverenice: Opozicija kritikuje kršenje procedure


Narodna skupština (ilustracija)
Narodna skupština (ilustracija)

U Narodnoj skupštini Srbije u utorak je završena rasprava o izboru Brankice Janković na mesto poverenice za zaštitu ravnopravnosti. Dok poslanička većina ističe da je kandidatkinja ispunila sve uslove da bude izabrana na mesto na kojem će naslediti Nevenu Petrušić, opozicione stranke i deo nevladinih organizacija ukazuju na proceduralne propuste, zbog kojih, kako kažu, neće glasati za Jankovićevu.

Brankicu Janković, koja je u mandatu prethodne Vlade bila državna sekretarka u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike, predložila je grupa stranaka na čelu sa vladajućom Srpskom naprednom strankom.

U biografiji kandidatkinje za poverenicu za zaštitu ravnopravnosti, koju je u parlamentu izneo naprednjak Aleksandar Martinović, između ostalog stoji da je Jankovićeva diplomirana pravnica, da je bila pomoćnica direktora Gerontološkog centra Beograd, sekretarka u gimnaziji „Ruđer Bošković“, te direktorka marketinga na TV Politici.

„Gospođa Brankica Janković ima bogato radno iskustvo u oblasti ljudskih prava i sloboda. Pozivam sve narodne poslanike da podrže njen izbor, jer mislim da ona to zaslužuje, da njeno pravničko obrazovanje i profesionalno iskustvo govore da je reč o osobi koja će ovim poslom da se bavi u interesu svih građana Srbije, a posebno tih takozvanih ranjivih društvenih grupa“, rekao je Martinović u svojstvu predstavnika predlagača.

Protiv izbora Jankovićeve najavili su da će glasati poslanici opozicione Demokratske stranke i Socijaldemokratske stranke. Gordana Čomić iz redova demokrata ukazala je, pak, na proceduralne propuste.

„Da je rečeno da kandidatkinja ima pet godina iskustva u zaštiti socijalne politike, reč ne bih rekla i znam rezultate. Ali, nedostaje rečenica – deset godina iskustva iz oblasti ljudskih prava. Rad u merama zaštite socijalne politike je rad u upravi. Rad u telima u kojima se borite protiv nasilja je rad u upravi. To sve liči na oblast zaštite ljudskih prava i jeste jednim delom, ali nije ono što piše u zakonu“, rekla je Gordana Čomić, te zaključila:

"Moj glas nećete dobiti. Da je bilo rasprave i procedure, dobili biste."

Zamenik šefa poslaničke grupe SDS, Janko Veselinović rekao je u raspravi da su članovi skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo dobili biografiju Brankiće Janković na samoj sednici Odbora, čime je kako je ocenio, grubo prekršena procedura, na šta je odgovorio naprednjak Aleksandar Martinović koji je opovrgao ove tvrdnje:

“Ja možda lažem, ali papir ne laže. Uz poziv na sednicu Odbora, dobili ste i biografiju gospođe Brankice Janković. Iz te biografije se veoma jasno vidi da ona apsolutno ispunjava sve zakonom propisane uslove da bi bila izabrana za poverenicu za zaštitu ravnopravnosti.”

Veselinović je pročitao saopštenje u kojem je 200 nevladinih organizacija zatražilo da se ponovi postupak za utvrđivanje predloga kandidata.

„Oni protestuju zbog toga što su stavljeni pred svršen čin, bez prethjodnih konsultacija sa organizacijama civilnog društva koje preko 20 godina posvećeno rade na uspostavljanju mehanizma za zaštitu ljudskih prava i zaustavljanju diskriminacije.”

To je potom iskoristio Aleksandar Martinović da bi kritikovao rad nevladinih organizacija.

„Kod nas postoji jedno šarenilo nevladinih organizacija, niču kao pečurke posle kiše, niko ne zna kako se finansiraju, šta rade, čime se bave. svaki dan se neka od nevladinih organizacija javi da nam soli pamet.“

Ukoliko bude izabrana, Brankica Janković će na mestu poverenice za zaštitu ravnopravnosti zameniti Nevenu Petrušić, kojoj je petogodišnji mandat je istekao 5. maja.

Poslanice i poslanici i vlasti i opozicije su iskoristili priliku da Jankovićevoj upute i nekoliko saveta:

„Ja apelujem na vas, kao što sam apelovao i na druge nezavisne državne organe, nemojte praviti paušalne izveštaje, pravite uporedne. Zato što će neko ko će sutra posle vas upoređivati i svoj rad i svoje rezultate u odnosu na vas. Srpska napredna stranka će vam dati podršku u vašem nezavisnom radu“, poručio je šef poslaničke grupe SNS-a Zoran Babić.

S druge strane, poslanica DS Aleksandra Jerkov upozorava:

„Naravno, vama je jasno kako u ovoj zemlji prolaze poverenici i zaštitnici koji reše da se suprotstave onima koji su danas na vlasti. Ja ne znam šta ste radili 1993. godine, ali, znate, nekad se dešava da se saznaju neke stvari posle 25 godina. Tako da nemojte da mislite da ste u tom smislu zaštićeni.“

Planirano je da se Narodna skupština u sredu izjasni o predlogu da Brankica Janković bude nova poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

XS
SM
MD
LG