Dostupni linkovi

Skupština o budžetu za 2016: Spisak lepih želja ili realna projekcija


Skupština Srbije, arhivska fotografija
Skupština Srbije, arhivska fotografija

Skupština Srbija je počela rasrpavu o budžetu za narednu godinu i setu od 11 zakona među kojima je dopuna zakona o kontroverznom projektu "Beograd na vodi".

Dok predstavnici Vlade tvrde da predloženi budžet realno predviđa dalja pozitivna kretanja u Srbiji koja je, kažu, već izašla iz recesije-veće investicije, povećanje plata i penzija, smanjivanje zposlenih u javnom sektoru, opozicija iznosi kritike od ocene da je budžet katastrofalan do toga da je spisak lepih želja.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić koji je došao u Skupštinu u popodnevim satima, burno pozdravljen od poslanika iz svoje i koalicionih partija, najpre preneo dobru vest da su odobeni direktni letovi srpskih aviona sa domaćom posadom za Ameriku, a onda je, motivisan ozbiljnim kritikama na predloženi budžet od Fiskalnog saveta, izjavio:

"Donosimo jedan dobar budžet i ja ću reći da smo veoma konzervativni u tom budžetu. Dakle, ljudi dobijaju dobar budžet, dobro balansiran, prihode konzervativno tumačene. Prihodi će biti veći od onoga što je predviđeno i za to ću danas izneti decidne i nedvosmislene dokaze, ali je uvek dobro da ih tumačimo na konzervativan način, a ne da preterujemo i da očekujemo nešto što ne može da bude."

Vučić je podsetio da je Fiskalni savet rekao da će umesto 192 milijarde dinara deficita prošle godine u ovo vreme on iznositi 230 milijardi.

Fiskalni savet je rekao i da neće biti minus samo 0,5 BDP, već minus 1,5 a on će biti plus jedna na kraju ove godine, a već sledeće godine 2, a možda i 2,5 odsto, poručio je premijer.

"Naš deficit neće preći 65 milijardi", zaključio je Vučić.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

"U ovoj godini smo sprečili bankrotstvo, iz recesije napravili veliki preokret i zemlju uvedemo u dinamičan privredni rast, i predstoje nam godine još večeg, dinamičnijeg rasta. Živećemo u moderno uređenoj, pristojnoj zemlji", poručio je Vučić i dodao da garantuje da u narednim godinama rast BDP-a neće ići ispod dva odsto.

"Sledeće godine Srbija će zabeležiti rast od dva odsto BDP-a, zatim će on prelaziti tri i 3,5 odsto, što je za malu zemlju poput naše ogroman rast", rekao je premijer burno pozdravljen od dela poslanika.

"Predlogom budžeta u 2016. godini predviđeni su prihodi od 997 milijardi, rashodi od 1.119 milijarde i deficit od nešto manje od 122 miljarde dinara", rekao je na početku parlamentarne rasprave Dušan Vujović, ministar finansija i kreator ekonomske politike Vlade.

Predlog tog zakona predviđa veće plate i penzije, smanjene garancije za javna preduzeća, ali i veća izdvajanja za otpremnine zaposlenih u javnim preduzećima koji će ostati bez posla.

Vujović je poručio da je Srbija ove godine izašla iz recesije, da je prognoziran rast za ovu godinu od 0,8 odsto BDP-a, i to, kako je naglasio, u najtežim mogućim uslovima nakon prošlogodišnjih katastrofalnih poplava.

"Na ovaj način koncipiran budžet sadrži izbalansiran odnos između socijalnih i razvojnih funkcija države."

"Predloženi budžet podržava makroekonomsku stabilnost i stabilnost društva, uz umerenu stopu rasta privrede i standarda građana. Na ovaj način koncipiran budžet sadrži izbalansiran odnos između socijalnih i razvojnih funkcija države", rekao je Vujović.

On je dodao da je budžet za narednu godinu mnogo više razvojni nego što se može zaključiti na osnovu kapitalnih rashoda, ali da je takođe uvažena i socijalna kategorija.

"Predviđeni su instrumenti socijalne politike u vidu otpremnina, kako bi se obezbedilo nadoknađivanje na osnovu važećeg zakona ili ono što je predviđeno kolektivnim ugovorom", rekao je ministar.

Opozicija je podnela 300 amandmana na Zakon o budžetu. Njihova ocena budžeta se kreće od toga da je katastrofalan do toga da je spisak lepih želja.

Dragan Šutanovac
Dragan Šutanovac

"Ovaj budžet nije loš. Ovaj budžet je verovatno najlošiji koji je ušao u Parlament Srbije u poslednje dve decenije. Ja bih rekao da je katastrofalan. Ovaj budžet najavljuje dalje siromašenje građana Srbije, strukturne probleme u sistemu zdravstva, lošije stanje u poljoprivredi odnosno agraru, još lošije stanje u MUP-u, Ministarstvu odbrane, kao i katastrofalno stanje u sektoru zapošljavanja", kategoričan je Dragan Šutanovac iz DS-a.

"Ja ovaj budžet vidim kao predizborni budžet. Budžet lepih želja, budžet kojim želite da na izborima polivinom naredne godine osvojite glasove!", istakao je Marko Đurišić iz Tadićeve Samostalne demokratske stranke.

Usledila je serija odgovora nadležnih ministara koji su negirali tvrdnje opozicije, a ministar Dušan Vujović je poručio opoziciji da ne seje defetizam.

"Građani bolje žive samim tim što smo u uslovima krize uspeli da sačuvamo sve ovo i da nastavljamo da rastemo", rekao je Vujović.

Opozicija se osvrnula i na izmene zakona o projektu "Beograd na vodi", zakona koji je svojevremeno usvojen po vanrednom postupku kao lex specijalis.

Marko Đurišić kaže da predložena dopuna tog Zakona o "Beogradu na vodi" uvodi potpuno bezvlašće u gradnji u Srbiji.

"Ovim izmenama se dopušta da se u okviru 'Beograda na vodi' izdaju građevinske dozvole kakve ne postoje u Zakonu o planiranju i izgradnji", stamtra Đurišić.

Zorana Mihajlović
Zorana Mihajlović

Ministarka Zorana Mihajlović je uzvratila da su izmene potrebne i da se odnose samo na gradnju kule visoke 160 metara koja zahteva specijalne pripreme i provere, te zato se uvodi fazna gradnja koja nije bila predviđena.

Nisu nedostajale ni pohvale Vladi, uglavnom, koalicionih partnera. Sve je nadmašio Dragan Marković Palma, čuveni Jagodinac, koji se požalio što nisu dovoljno hvaljene Vučićeve posete Rusiji i Kini, a bogme je zatražio aplauz i za sebe

"Ja sam u Jagodini zaposlio dve hiljade ljudi. Hajde, aplaudirajte sada, slobodno. Aplaudirajte kad ja nešto kažem", poručio je Dragan Marković Palma.

Zakon o budžetu za 2016. trebalo bi, prema planu, ubrzo da se nađe pred Bordom direktora MMF-a, od koga se očekuje da pre katoličkog Božića potvrdi Srbiji pozitivnu ocenu treće revizije zaključenog aranžmana.

Paralelno s tim aktom debatovaće se i o još 11 zakonskih predloga koji su na dnevnom redu osme sednice jesenjeg zasedanja.

XS
SM
MD
LG