Dostupni linkovi

Novosađani spas od vrućine našli u gradskoj skupštini


Ilustracija
Ilustracija
Vrele dane Novosađani uglavnom provede na obali Dunava ili u parkovima. Međutim, neki moraju da rešavaju svoje obaveze u centru grada gde je u toku dana temperatura blizu četrdeset stepeni. Skupština grada njima nudi kratak predah na vrelom asfaltu – otvorili su klimatizovani hol.

„Vrata skupštine u onim periodima dana kada traju najveće vrućine, od jedanaest do osamnaest sati, su otvorena za sve građane. Isti ovakav apel sam uputila svim gradksim institucijama, ustanovama čiji je osnivač grad, i direktorima javnih komunalnih preduzeća da omoguće svim onim građanima koji to žele da popiju času vode, da se rashlade. Mislim da je obaveza svih nas koji smo preuzeli odgovornost za upravlanje gradom da na ovakav jedan način pomognemo. Ovo ne košta ništa a nekima može puno da znači“, kaže predsednica skupštine, Aleksandra Jerkov.

U holu osim prijatnije temperature građane čeka pijaća voda i, ako je to potrebno, medicinska pomoć. Jerkov je inicirala i postavljenje cisterni sa pijacom vodom, međutim kada su je radnici javnog preduzeća Vodovod i kanalizacija smestili u centru Novog Sada inspekcijske službe su tu cisternu uklonile.

Portparol ove firme, Davor Santrač kaže da su umesto cisterni sada postavljene montažne česme na hidrantima i da će one nuditi vodu građanima.

„Naš stav je da su cisterne ad hoc rešenje, jedno kratkoročno rešenje, koje eventulano može da bude dobro na par sati. Naša namera je da na postojeće hidrante širom grada postavimo slavine i da se ta voda koristi, da bi se ljudi osvežili po ovoj tropskoj vrućini”, kaže Santrač.

Skupština Novi Sad je prva institucija koja je prilagodila svoje prostorne kapacitete trenutnoj situaciji.
XS
SM
MD
LG