Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Votka od milion dolara


ILUSTRACIJA -- Vlasnik kafića Brian Ingberg rekao je da je ukradena boca napravljena u obliku branika Russo-Balt auta koje je proizvedeno u Rigi 1908. do 1912. godine.

Krađa boce votke vrijedne 1,3 miliona dolara iz danskog kafića podstakla je priču o raskošnoj potrošnji novih bogataša iz bivših sovjetskih republika.

Danska policija je istakla da je rijetka - i neosigurana - boca Russo-Baltique votke ukradena u ranim satima 2. januara iz Cafea 33 u Kopenhagenu, u kojem se nalazi izložena kolekcija od 1.200 boca votki.

CCTV snimci pokazuju lopova koji uz pomoć svjetiljke pronalazi bocu i uzima je sa police na kojoj se nalazi kolekcija:

Istražitelji ističu da još pokušavaju da ustanove da li je krivac provalio u muzej votke u Cafeu 33 ili je koristio ključ kako bi izvršio pljačku. ​

Novi bogataši, velika trošenja

Zašto boca votke košta 1,3 miliona dolara i ko je voljan platiti ovu pretjeranu sumu za nju?

Vlasnik Cafe 33 Brian Ingberg rekao je danskoj TV2 da je boca bila na posudbi iz privatne Dartz Motor Company iz Rige, čiji je vlasnik latvijski biznismen Leonard Jankelovič.

Iz Dartza su 2008. godine proizveli ograničen broj skupih boca, te su nastavili da prave najskuplje oklopne automobile na svijetu, namijenjene prvenstveno super bogatim iz zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, mada su Dartz auta kupovali i bogataši sa Bliskog istoka koji se bave naftom.

Jankelovič je 2015. rekao BBC-u da je "luksuz je previše uobičajena riječ" da bi se opisala Dartz auta ili Russo-Baltique votka jer "luksuz možete kupiti u supermarketu". Istakao je da on radije bira da koristi riječ "bogatstvo" kako bi opisao proizvode svoje kompanije koji su dizajnirani na taj način da stimulišu razmetljive potrošačke navike najbogatijih ljudi iz bivšeg Sovjetskog Saveza.

U ovom malom tržištu Dartz prodaje oklopna SUV vozila izrađena po narudžbi čija se cijena kreće od 1.5 milion pa dalje. Nekoliko filmskih stvaralaca iz Hollywooda koristili su Dartzova vozila u svojim filmovima, uključujući i film The Dictator, Sache Baron Cohena.

Ingberg je navodno rekao za TV2 da je ukradena boca bila urađena u obliku branika Russo-Balt auta koje je proizvedeno u Rigi od 1908. do 1912. godine. Jednu od tih boca su 2008. godine iz Dartz-a prodali za milion eura (1,3 miliona dolara).

Također su, za pola miliona eura (650.000 dolara) prodavali još jednu bocu dizajniranu 2008. godine, poznatu pod nazivom "Votka protupožarni aparat". Jedna od boca te votke je prikazana u epizodi popularne televizijske serije House of Cards:

Obje boce su dizajnirane 2008. godine u povodu obilježavanja stogodišnjice postojanja fabrike Russo-Balt auto kompanije u Rigi - objekta sagrađenog u vrijeme kada je Riga bila dio Ruskog carstva, gdje Dartz sada ima svoje radionice i kancelarije.

Proizvedeno je ukupno 625 boca Russo-Baltique votke, ističu iz Dartza. Ovaj broj predstavlja broj Russo-Balt automobila koji su proizvedeni u fabrici u Rigi između 1908. i 1912, nakon čega je proizvodnja auta premještena na drugo mjesto.

Russo - Balt auto
Russo - Balt auto

​Russo-Baltique flaše votke su dizajnirane na takav način da privuku nove ruske bogataše - koje je 2009. Vladimir Putin, tada premijer Rusije, opisao kao ljude koji su se "obogatili veoma brzo ali ne mogu raspolagati svojim bogatstvom bez da ga pokazuju cijelo vrijeme."

Zaista, flaša koja je ukradena iz Cafea 33 navodno je proizvedena od tri kilograma čistog zlata rastopljenog sa kovanica Cara Nikolaja II, izrađenih u od 1908. do 1912, kao i tri kilograma čistog zlata. Čep flaše je napravljen od bijelog i žutog zlata i ukrašen na vrhu ruskim carskim orlom od dijamanata.

Projekat u kojem je proizvedena votka za stogodišnjicu finansirala je Regina Abdurazakova, koja je u Dartzovom promotivnom materijalu opisana kao "ekstravagantna kćerka naftnog tajkuna iz Kazahstana koja je odlučila da nađe svhu novcu njenog oca."

"Možemo ispričati priče o specijalnim dijamantskim filterima ili egzotičnim proizvodima kao što su spermatozoidi kita, ali ovo je sve izvan našeg razumijevanja i nejasno", ističu iz Dartza.

"Ova marka votke nije za piće, ovo je vrsta votke koja se dobija u nasljeđe", ističe promotivni materijal. "Ovo je votka koja će biti dio porodične umjetničke kolekcije. Zašto bi pili votku koja se smatra umjetničkim djelom?"

U međuvremenu, policija Danske je objavila da su 5. januara u sjevernom dijelu Kopenhagena pronašli netaknutu ali praznu flašu u vili koja je u fazi renoviranja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG