Dostupni linkovi

Budva: Šefovi policija iz regije o švercu i kriminalnim mrežama


Predstavnici policija iz regiona na skupu u Budvi, 19. septembar 2011.
U Budvi su se okupili policajci regije. Razgovarali su o tome kako spriječiti razne oblike šverca i kako razbiti kriminalne mreže koje su se isprele po Balkanu.

Crna Gora je preuzela jednogodišnje predsjedavanje SEPCA, Asocijacijom šefova policija zemalja Jugoistočne Evrope koji je koji je u Budvi okupio direktore policija Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Albanije i Bugarske.

Bivši direktor policije BiH Zlatko Miletić, sada jedan od čelnika SEPCA u prilog značaja ove asocijacije navodi rezultate jednog od projekata.
Predstavnici policija iz regiona na skupu u Budvi, 19. septembar 2011.

"Uspjeli smo za 18 mjeseci lišiti slobode 360 lica, uglavnom nosilaca organizovanog kriminala koji se bave prije svega trovinom narkotika, oružja, a neki od njih i terorizmom. Uspjeh je veći ako uzmemo u obzir da smo tu akciju proveli uz minimalan utrošak sredstava, za 18 mjeseci potrošeno je 400 hiljada eura, smatramo da bi još jednom finansijskom injekcijom taj projekat trebalo nastaviti i u narednom periodu i da ga čak proširimo i na neke zemlje EU budući da, prema našem iskustvu ti kraci organizovanog kriminala idu čak i do Južne Amerike", naveo je Miletić.

Sastanak šefova policija zemalja regiona održan je bez očiju javnosti, ali je na konferenciji za novinare bilo moguće postaviti pitanje čelnicima policija regiona.

Značajni projekti

Tako su novinari direktora policije Srbije Milorada Veljovića pitali ko je po njegovom mišljenju kriv – Crna Gora ili Srbija što nije uhapšen Darko Šarić, osumnjičen za šverc dvije tone kokaina.

"Interes je i Srbije i Crne Gore da Šarić bude priveden pravdi jer lično mislim da je to najbolje i za gospodina Šarića, najbolja mu je to zaštita. Sigurno nijesmo mi ti koji su sprječavali nego na protiv, bili smo ti koji su inicirali da do hapšenja dođe", odgovorio je Veljović.
Predstavnici policija iz regiona na skupu u Budvi, 19. septembar 2011.

Prema informacijama srbijanske policije Šarić je van Evrope, a Veljović ocjenjuje mogućim da su hapšenja u slučaju Šarić djelimično skrenula kokainsku, švercersku rutu.

Povodom nedavne dvostruke likvidacije u Beogradu Danila Radonjića i njegovog vozača Dženana Ramovića, Veljović je rekao da to nije bilo"obično ubistvo" nego da njegovi tragovi vode ka kriminalnoj mreži regiona.

"Ono što je nesumnjivo, a ja sam to rekao da je za ovaj mafijaški obračun veza iz Crne Gore, a kako ima povezanost sa Crnom Gorom i sa Srbijom i možda sa Hrvatskom", kazao je Veljović.

Asocijacija šefova policija zemalja regiona će u novembru u Podgorici organizovati donatorsku konferenciju kojom će kroz 17 projekata pokušati da obezbijedi sredstva za nove zajedničke akcije i projekte, najavio je direktor policije Crne Gore Veselin Veljović.

Asocijacija je potpisala i memorandum o razumijevanju u programu pružanja pomoći u krivičnim istragama Ministarstva pravde SAD.

"Ta organizacija koja radi pri Ministarstvu pravde SAD koja se bavi obukom i pitanjem svih bezbjednosnih izazova, a sa kojom smo u regionu ali u crnogorskoj policiji imali veoma dobru saradnju, realizovali niz značajnih projekata koji su pomogli u reformi naših policijskih organizacija", kazao je Veselin Veljović.
XS
SM
MD
LG