Dostupni linkovi

Skup podrške Erdoganu u Novom Pazaru


Novi Pazar, protest podrške Erdoganu, 07.08.2016.
Novi Pazar, protest podrške Erdoganu, 07.08.2016.

Sa skupa podrške Turskoj i Vladi Redžepa Tajipa Erdogana, održanog u nedelju uveče u Novom Pazaru, poručeno je da je “Sandžak kapija saradnje između Srbije i Turske”, a da su “Bošnjaci most prijateljstva te dve zemlje”.

Skup "Podržimo Tursku i volju njenog naroda" organizovala je neformalna grupa građana Društvo prijatelja Turske, koje čine Novopazarci koji su bivši ili sadašnji studenti u Turskoj.

Protest u Novom Pazaru
Protest u Novom Pazaru

Organizatore su podržale i tri najjače bošnjačke partije u ovom gradu, Sandžačka demokratska partija (SDP) Rasima Ljajića, Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejmana Ugljanina i Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka (BDZS) Muamera Zukorlića, koje su pozvale pristalice da se odazovu skupu.

Nafilj Sejdović, član Organizacionog odbora, rekao je da građani Novog Pazara ovim skupom brane osnovno načelo demokratije, a to je da se izborna volja građana mora poštovati.

“Mnogi nas ovih dana pitaju zašto se toliko sekiramo za Tursku, verujte do jutra bih pričao razloge. Bošnjaci Sandžaka i Bošnjaci koji žive u Turskoj su jedan narod, jedno vezivno tkivo, njihova briga, bol i patnja su i naše patnje. Njihova sreća i sigirnost su i naša sreća i sigurnost. Kao Bošnjak sam srećan kada me zovu Turčinom. Mi večeras branimo osnovno načelo demokratije, a to je izborna volja gradjana se mora poštovati“, rekao je Sejdović i podsetio na brojne donacije Turske ovom i okolnim gradovima.

Sa skupa, koji je okupio preko hiljadu građana, poručeno je da Bošnjaci Sandžaka gaje “jake rodbinske, poslovne i emotivne veze sa bratskim narodom u Turskoj”.

Novi Pazar, protest, zastave
Novi Pazar, protest, zastave

Okupljeni su preko video - bima direktno pratili veliki miting podrške Erdoganu u Istanbulu, kao i njegovo obraćanje, a na bini su se vijorile zastave Srbije, Turske i Sandžačkih Bošnjaka.

Pročitana je poruka ambasadora Turske u Srbiji Mehmeda Kemala Bozaja da čvrsto veruje da će ovaj skup ojačati temelje postojećih prijateljskih veza između Srbije i njegove zemlje, kao i brojna pisma podrške.

Želeo bih da sve što se te noći, 15. jula, dešavalo u Turskoj nama bude jedan od velikih primera. Hiljade ljudi bilo je na mostu, niko nije govorio ja podržavam ovu ili onu partiju, svi su bili za državu, svi su bili složni. Vojska je pucala na narod, ali oni i dalje nisu odustajali”, rekao je na skupu student Senad Jašarević, koji studira u Turskoj i jedan je od očevidaca pokušaja vojnog puča u toj zemlji.

Na kraju skupa je upućena dova (molitva) turskom narodu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG