Dostupni linkovi

Skup podrške Palestincima u Novom Pazaru


Skup podrške narodu Palestine u Novom Pazaru 15. maj 2021.
Skup podrške narodu Palestine u Novom Pazaru 15. maj 2021.

Nekoliko stotina građana okupilo se u subotu 15. maja, u centru Novog Pazara u znak podrške narodu Palestine.

Okupljeni su nosili zastave Palestine i transparente sa natpisima "Stop ubijanju dece", "Sačuvajmo Palestinu", "Sloboda za Palestinu" i "Stop izraelskom progonu Palestinaca".

Skup podrške pod nazivom "Stop izraelskoj brutalnosti i arapskoj nesolidarnosti prema palestinskom narodu", organizovala je Sandžačka demokratska partija (SPD), a prisustvovali su i visoki funkcioneri te stranke, među kojima i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Odbornica SDP-a u Skupštini Novog Pazara Emira Kolašinac pozvala je sve aktere na geopolitičkoj sceni da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se obnovili pregovori, zaustavili sukobi i zaštitili životi civila, a naročito dece.

U sredu 12. maja je nekoliko desetina ljudi u organizaciji Palestinske dijaspore u Srbiji održalo na beogradskom Trgu republike skup podrške palestinskom narodu u Jerusalimu.

Istog dana je ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan, na konferenciji za novinare, rekao da je sva krivica i sva odgovornost onoga što se trenutno dešava u njihovom regionu na Hamasu.

Između Izraela i radikalne palestinske organizacije Hamas, koji kontroliše pojas Gaze, poslednjih dana dešava se najveća razmena vatre od rata u Gazi 2014. godine.

Nasilje je kulminiralo 10. maja vazdušnim napadima Izraela na pojas Gaze nakon što je Hamas prethodno ispalio prve rakete ka Jerusalimu od rata 2014. godine kao odgovor na ranjavanje stotina Palestinaca u sukobu sa izraelskom policijom u starom gradu u Jerusalimu.

Nasilje je usledilo nakon višednevne napetosti u Jerusalimu tokom muslimanskog svetog meseca ramazana i sukoba između izraelske policije i palestinskih demonstranata u džamiji Al-Aqsa i oko nje, na prostoru koji Jevreji poštuju kao Brdo hrama a muslimani kao Plemenito utočište.

Situacija je eskalirala poslednjih dana uoči, sada odloženog, sudskog ročišta u slučaju koji bi mogao završiti palestinskim porodicama deložiranim iz domova u istočnom Jerusalimu.






XS
SM
MD
LG