Dostupni linkovi

Odbor Skupštine RS: Nesprovođenjem Inckove odluke nisu povrijeđeni interesi Bošnjaka


Bosnia and Herzegovina-Entrance to the building of the National Assembly of the Republika Srpska with a bilingual inscription in Cyrillic and Latin in Banja Luka, September 3, 2021.
Bosnia and Herzegovina-Entrance to the building of the National Assembly of the Republika Srpska with a bilingual inscription in Cyrillic and Latin in Banja Luka, September 3, 2021.

Odbor za ustavna pitanja Narodne Skupštine Republike Srpske (NSRS), zakonodavnog tijela jednog od dva bh. entiteta, utvrdio je odgovore Vijeću Ustavnog suda RS za zaštitu vitalnog interesa, nakon što je Klub Bošnjaka zatražio njihovo očitanje zbog zakona donesenih u ovom entitetu nakon izmjena Krivičnog zakona BiH o zabrani negiranja genocida i drugih ratnih zločina.

U saopštenju Narodne skupštine RS-a, navedeno je „da zahtjevi Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske, kojim se osporavaju predmetni akti Narodne skupštine Republike Srpske, nisu utemeljeni na Ustavu Republike Srpske, tj. da u ovim predmetima nije povrijeđen vitalni nacionalni interes niti jednog konstitutivnog naroda“.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske (RS), odlučio je 5. avgusta da pokrene mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, odnosno da stavi veto na zakone koje je usvojila Narodna skupština tog bosanskohercegovačkog entiteta povodom odluke bivšeg Visokog predstavnika Valentina Incka da nametne izmjene Krivičnog zakona BiH kojim je zabranjeno negiranje genocida.

Prethodno je NSRS na zatvorenoj sjednici 30. jula usvojila po hitnom postupku Zakon o neprimjenjivanju odluke o zabrani negiranja genocida.

Također je usvojen Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske, odnosno izmjene ovog zakona, kojim će biti kažnjivo nazivanje Republike Srpske genocidnom tvorevinom.

„Predmetni akti Narodne skupštine nemaju nacionalni predznak i podjednako se odnose na sve građane, tj. ne sadrže odredbe kojima se diskriminišu ili favorizuju pripadnici bilo kojeg konstitutivnog naroda ili pripadnika naroda iz reda ostalih“ stoji u obrazloženju NSRS.

Predstavnici političkih partija iz RS-a su i kao odgovor na donošenje izmjena Krivičnog zakona BiH u dijelu zabrane negiranja genocida, započeli bojkot Parlamenta BiH, Vijeća ministara i Predsjedništva BiH, dogovoren na sastanku lidera parlamentarnih stranaka iz ovog entiteta, 26. juna.

U zaključcima s ovog sastanka podcrtano je i kako predstavnici parlamentarnih stranka iz RS ne prihvataju odluku visokog predstavnika, odbacuju svako nametanje zakona i odluka na nivou BiH, te da za njih Christian Schmidt, koji će zamijeniti Inzka ne postoji, jer "nije izabran u skladu s procedurama".

XS
SM
MD
LG