Dostupni linkovi

Kriza i izbori: Skromna predsjednička kampanja


Izbori u Crnoj Gori, arhivska fotografija
Izbori u Crnoj Gori, arhivska fotografija
Crna Gora ulazi u kampanju za predsjedničke izbore 7. aprila, kampanju koja će po svemu sudeći biti jedna od najeftinijih kada je u pitanju utrošak novca u te svrhe. Kriza je osim na standard građana i seriju povećanja poreza na sve i svašta evidentno uticala i na predsjedničku kampanju na čijem početku će kandidati dobiti duplo manje novca nego za prethodne izbore iz 2008. godine.

Podaci su neumoljivi. Predsjednički kandidati Filip Vujanović ispred DPS, Miodrag Lekić kao nezavisni kandidat i Rade Bojović iz Pravedne Crne Gore na početku kampanje će iz budžeta dobiti po 40.000 eura u odnosu na 100.000, koliko su dobili predsjednički kandidati za izbore 2008. godine.

Ovogodišnji predsjednički izbori poreske obveznike koštaće million i 200 hiljada eura, od čega će 800.000 biti potrošeno za provođenje izbora, a 400.000 za izbornu kampanju.

Manje novca logično najavljuje skromniju kampanju nego ikada a partije, poput vladajuće DPS odlučile su se za terenski rad sa potencijalnim glasačima a ne za velike i skupe promocije kao nekada. Sa 40 hiljada eura, tvrde upućeni u politički marketing nije moguće dobiti ni pristojnu reklamu na bilbordima u crnogorskim gradovima.

Zbog nedostatka novca bilo je onih koji su morali da odustanu od predsjedničke trke, poput nesuđenog kandidata Pozitivne Crne Gore Darka Pajovića.

“Moj tim i ja smo dali sve od sebe kako bi zatvorili finansijsku konstrukciju za izbornu kandidaturu. Međutim, pored svih napora nijesmo uspjeli u tome”.

Kandidat Pravedne Crne Gore Rade Bojović saopštio je da je njihova kampanja najeftinija do sada.

Rade Bojović
Rade Bojović
“Kada bi novac odlučivao mi ne bismo učestvovali u kampanji. Napravili smo mrežu entuzijasta koji će bez novca raditi. Nama trebaju minimalistička novčana sredstva. To će biti najjeftinija politička kampanja do sada. Juče smo otvorili sveske u gotovo svim crnogorskim opštinama i mislim da ćemo za dva ili tri dana imati u cijeloj državi. Pred nama je težak zadatak, ali vjerujem da ćemo uspjeti”.

Nema razmetanja ni za kampanju nezavisnog kandidata Miodraga Lekića. Kako ističe Jovan Vučurović, Lekić će imati skromnu kampanju za razliku od kako kaže kandidata vladajuće partije Filipa Vujanovića.

“Miodrag Lekić imaće skromnu ali efikasnu kampanju. Dakle, biće to skromna kampanja sa skromnim sredstvima, a i ono što je država obavezna da isplati kandidatima nije dovoljno da se pokriju ni osnovni troškovi. Mora se uzeti u obzir i teška ekonomska kriza u kojoj se nalazi Crna Gora i svi bi trebalo da se ponašaju u skladu sa tom situacijom što neće biti slučaj sa Filipom Vujanovićem. Kandidat DPS neće imati finansijskih problema jer je opšte poznato da DPS ima tajne, crne fondove iz kojih se dominantno finasiraju sve njihove kampanje”.

Miodrag Lekić
Miodrag Lekić
Da li će manje novca za kampanju učiniti da ona bude manje zanimljiva onima čiji je posao da prate koliko partije i kandidati poštuju zakon u dijelu finansiranja kampanje?

Milica Kovačević iz Centra za demokratsku tranziciju kaže da nije najzahvalnije porediti ovu kampanju sa kampanjom za predsjedničke izbore iz 2008.

“Zato što je kampanja za predsjedničke izbore 2008. godine bila nevjerovatno skupa. Tada su sve partije osim DPS , koji ujednačeno troši sredstva potrošile za predsjedničke izbore od dva do pet pa i šest puta više novca u odnosu na novac koji su potrošile na parlamentanim izborima 2009. godine. Iako su odavno istekli rokovi na sajtu Državne izborne komisije nemamo podatke za 2012 . godinu, za sve partije da možemo da procijenimo da li je njihova kampanja u toj godini bila jeftinija. U svakom slučaju, nekako je neobično da se za parlamentarne izbore troši manje nego za predsjedničke izbore ako se uzmu u obzir ustavna ovlašćenja i uloga predsjednika države. Dobra i kvalitetna kampanja za predsjednika, za kvalitetno predstavljanje njegove ličnosti i njegovih nadležnosti mogla uraditi za puno manje novca”.
XS
SM
MD
LG